Във втория ден от официалното посещение на президента Румен Радев

...
Във втория ден от официалното посещение на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Рекорден стокообмен очертава интереса на китайските фирми към България

Във втория ден от формалното посещаване на президента Румен Радев в Китайската национална република по покана на своя сътрудник Си Дзинпин, той ще взе участие в церемонията по откриването на Световния стопански конгрес в Далиен, прочут като "Летния Давос ". Държавният глава ще направи изявление в границите на сесията "Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт ".

В рамките на това събитие Румен Радев ще се срещне с Клаус Шваб, създател и президент на Световния стопански конгрес в Давос.

В град Далиен българският президент ще организира среща и с губернатора на провинция Хъбей Сю Цин.

Във фокуса на диалозите на президента Румен Радев с представителите на китайските държавни институции и бизнеса са вероятностите за увеличение на китайските вложения в България, насърчаването на контактите сред бизнеса, както и партньорството в осведомителните технологии, транспортната инфраструктура и връзките, туризма, науката, образованието и културата, земеделието, устойчивото развиване и градското обмисляне.

В тази връзка в делегацията са включени представители на научните и просветителните институции, както и представители на български компании в региона на осведомителните технологии, вложенията, туризма и земеделието.

През последните години двустранният стокообмен сред България и Китай демонстрира непрестанен растеж, и този факт ни радва, само че също по този начин той е към момента надалеч от капацитета на нашите две страни, означи президентът Радев при срещата си с китайския министър председател Ли Къцян. А към момента и китайските вложения нямат трайно наличие в България, добави президентът.

В последните две години стокообменът даже надскочи и два милиарда $. Салдото обаче все е негативно за нашата страна. Активизирането на търговско-икономическите връзки се вижда и в числата в статистиката.

За интервала януари-декември 2018 година компаниите от двете страни са си обменили артикули на рекордната стойност от 2.439.2 милиарда щ.д., което е растеж от 21.6% по отношение на същия интервал на 2017-а. Българският експорт е за 881.5 млн. щ.д. (увеличение от 15.5%), а вносът е за 1.558 милиарда щ.д. (+25.3%).

Идентифициран е капацитет и интерес за разширение на българския експорт за Китай със селскостопански артикули и храни, вино, минерална вода, етерични масла и козметични артикули от тях.

Солиден подтик на двустранните връзки даде и визитата у нас през юли предходната година на ръководителят на Държавния съвет на Китай - Ли Къцян. То пък бе съчетано с провеждането в София на Седмата среща на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай (Среща на върха "16+1 "). Посещението на китайския министър председател тогава способства за активизиране на връзките с Китай, в това число за договаряне на редица значими съглашения. Подписани бяха редица двустранни съглашения, в това число: за съдействие в региона на дребните и междинни предприятия; за съдействие в региона на науката и технологиите; за финансово съдействие сред банките за развиване от двете страни; за взаимно създаване и ръководство на индустриални зони; за прилагане на разплащателните карти на "Юнион Пей " в България; за експорт на българско вино; за експорт на розово масло и козметика; за създаване на нова централа за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила и други. На проведения тогава от Министерството на стопанската система и ИАНМСП огромен бизнес конгрес присъединяване взеха над 1000 представители на бизнеса от България, Китай и Централна и Източна Европа.

В съдействието си с Китай българската страна се стреми към привличане на съществени китайски вложения в браншове, в които страната ни има обичайни преимущества и такива, които обезпечават висока добавена стойност и нараснала конкурентоспособност на стопанската система – машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, осведомителни и информационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР