Във връзка с постъпило искане от ВиК-Перник, министърът на околната

...
Във връзка с постъпило искане от ВиК-Перник, министърът на околната
Коментари Харесай

Отпускат се допълнително 250 хил. куб м вода от язовир Студена за питейно-битови нужди на Перник

Във връзка с постъпило искане от ВиК-Перник, министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди изменение в Месечния график за прилагане на водите от комплексните и значими язовири за месец юни, с което се отпускат в допълнение 250 хиляди куб. м вода от язовир "Студена " за питейно-битово водоснабдяване на град Перник. Така общо позволените за потребление за питейно-битово водоснабдяване размери от язовира за месец юни стават на 1.050 млн. куб. метра.

Съгласно предоставената информация от локалното ВиК за положението на водоема, наличният размер в язовира към днешна дата е 20.700 млн. куб. метра. Наличният потребен размер за потребление за питейно-битово водоснабдяване се усилва и е 18.300 млн. куб. метра. При по този начин достигнатия размер на запълване, според създадените от Националния институт по метеорология и хидрология правила за ръководство на водите в язовир "Студена ", е възможно да се подава без ограничавания вода за питейно битово водоснабдяване, само че при изискване да не бъде надвишаван годишният предел.

Изменението на графика беше направено след среща през вчерашния ден на министър Димитров с регионалния шеф на област Перник инж. Емил Костадинов, зам.-кмета на общината Мирослав Стоицев и шефа на ВиК – Перник Борислав Иванов, на която беше разисквано положението на язовира.

"Когато станах министър през януари,тази година, язовирът беше цялостен на 13 %, в този момент, няколко месеца по-късно, е над 82 % ", уточни екоминистърът на срещата.

Той изясни, че водоемът може да бъде напълнен до 24,200 млн. куб. метра. Той е неповторим с това, че постоянно може да бъде спрян, с цел да не прелива и да бъде изпусната водата. Според Димитров, "Студена " е в положително положение и стената е добре ремонтирана. Той увери, че разрешението да се употребява вода от София няма да бъде прекъсвано.

В рамките на срещата беше разискван и казусът с водата в град Радомир. Ресорният министър напомни, че решението за водата, която идва от София до Перник, е взето от Столичния общински съвет. На същия принцип дали да бъде давана вода за Радомир би трябвало да се реши от общинския съвет на Перник.

Той посочи и че от всички 52 сложни и значими язовира, които се следят от Министерството на околната среда, към този момент 20 са запълнени над 80 %.

Припомняме, че водният режим в миньорския град беше въведен на 18 ноември 2019 година поради фрапантното намаляване на равнището на водоема. Графикът на водоподаване беше променян неколкократно. Водната рецесия беше придружена от цивилен митинги, арест и последвала оставка на екоминистъра Нено Димов. В града бе оповестено бедствено състояние.

Изграден бе и нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който достави до града вода от язовир "Бели Искър ". Сега този тръбопровод ще остане като авариен.

Изграждането на 13.5-километровия тръбопровод до Перник струваше към 20 млн. лв., а тръбата даде опция язовир "Студена " да се изпълни, до момента в който перничани получават вода от София. Пускането на новия водопровод обаче бе съпроводено от няколко повреди, защото остарелите тръбопроводи на Перник не успяваха да устоят на напора. В края на 2019 година държавното управление отпусна 35 млн. лв. за ремонт и замяна на част от водопреносната мрежа в регионалния град.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР