Във връзка с получените сигнали за преотдаване на земеделска земя,

...
Във връзка с получените сигнали за преотдаване на земеделска земя,
Коментари Харесай

Решават проблема със земите в Монтанско

Във връзка с получените сигнали за преотдаване на земеделска земя, с цел да се защитят ползите на притежателите, в това число и на тези, които не ръководят интензивно парцелите си, придобили популярност като „ бели петна “, Министерството на земеделието, храните и горите реагира след първите установени опити в общинските служби по земеделие да се записват контракти за наем от лица, които не са притежатели на парцелите или не са упълномощени от тях.

Темата е разисквана сред министър Румен Порожанов и омбудсмана Мая Манолова. Двете институции показаха солидарна позиция и визии по решение на проблемите. Те ще си сътрудничат при подготовката на законодателни промени. Промените са ориентирани към попречване на злоупотребите, свързани с използването на "белите петна " и отбрана ползите на притежателите на аграрни земи.

На 19 август Порожанов е наредил регионалните дирекции "Земеделие " да ревизират всички контракти, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация за връзката на наемодателя със собствеността на парцела или съществуването на пълномощие от притежател.

В случаите, в които тази връзка не е открита, чиновниците на общинска работа земеделие уведомяват лицата, вносители на контракта за регистрация, за даване в период на спомагателни доказателства във връзка с правата за подписване на контракти. Ако поисканата информация не е предоставена, общинска работа земеделие не записва договорите и уведомява районната прокуратура.

Такива дейности към този момент не са подхванати за 79 случая в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са известени съответните районни прокуратури.

МЗХГ осведоми, че не е позволено вписване на такива контракти, само че и сподели, че такива опити са несъстоятелни и тези случаи се предават на способените органи.

Освен това с тези дейности са предотвратени случаи, в които биха се основали изкуствени условия за спор за право на прилагане сред контракти, подписани със притежатели и такива с неоправомощен хазяин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР