Във Врачанска област, само на около 20 км от областния

...
Във Врачанска област, само на около 20 км от областния
Коментари Харесай

Български светини: Връх Околчица

Във Врачанска област, единствено на към 20 км от регионалния ѝ център град Враца, можете да посетите една от най-важните български светини, пред които всеки българин би трябвало да се преклони.

Това е връх Околчица, където се намира лобното място на Христо Ботев. Той е заровен тъкмо тук, наоколо до канара, на която през днешния ден ясно се чете надписа " На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое - жив си ти! "

Още през 1901 година се формирова комисия, в която основно присъединяване заемат останалите живи сподвижници на Ботев и се взема решение точно тук, на мястото, където той е заровен, да бъде повдигнат монумент.

Той става действителност чак през 1937- 1938 г, когато е повдигнат 35 метра висок обелиск, на върха на който е подложен кръста на опълченците. По време на комунистическия режим той е сменен от петолъчка, само че през 1991 година паметника възстановява остарелия си образ.

През 1947 година група туристи, състояща се от 12 индивида, взема решение да направи преход от Козлодуй до връх Околчица, с което се слага началото на познатия ни и през днешния ден Национален поход, кръстен " По стъпките на Ботевата чета ", който се организира всяка година в интервала 27.05- 02. 06, денят в който Ботев намира гибелта си.

Маршрутът е с дължина от 120 км и стартира от дунавския бряг на гр. Козлодуй до връх Околчица. Съществуват даже и оргазнизирани еднодневни екскурзии с рейс от София, включващи същия маршрут и завръщане в столицата, като се отделя време и за посещаване на кораба Радецки, както и къщата-музей на Баба Илийца.

До 2018 година наоколо до лобното място на Ботев е функционирала и хижа с името " Околчица ", побираща към 80 индивида. Наподобява комплекс, състоящ се от голяма трапезария и няколко бунгала.

До наскоро тя е била измежду най-популярните туристически хижи освен поради луксозната гледка, която се разкрива от връх Околчица, само че и тъй като е служила за заслон на всички поклоници, пристигнали да отдадат реверанс пред лобното място на Христо Ботев. За страдание хижата към този момент не действа и защото към този момент е напълно разграбена, към момента нищо не се знае за бъдещето ѝ и дали въобще такова се планува.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР