Във видеообръщението си към участниците в срещата Украйна-Югоизточна Европа турският

...
Във видеообръщението си към участниците в срещата Украйна-Югоизточна Европа турският
Коментари Харесай

Ердоган е готов да поднови преговорния процес между Киев и Москва, Русия също - ако Путин нареди

Във видеообръщението си към участниците в срещата Украйна-Югоизточна Европа турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че няма да може да взе участие в събитието заради подготовката за локални избори в страната, предава " Анадолската организация “.

Президентът на Турция обаче изрази подготвеност " да възвърне преговорния развой сред Киев и Москва за разрешаване на спора, който преди този момент се състоя в Истанбул, с цел да бъде реализиран мир “.

Изразявайки удовлетворение от опцията да се обърне към участниците в срещата, турският държавен глава акцентира поддръжката на Турция за независимостта, суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на Украйна.

Според него Турция поставя всички старания да отбрани правата и ползите на кримско-татарския народ. Той изрази подготвеност да способства за бързото възобновяване и реорганизация на Украйна.

" Навлязохме в третата година от войната и макар всичките ни старания не постигнахме задоволителен прогрес в установяването на мир. Оставам на мнението, че дипломацията и разговорът би трябвало да имат късмет да сложат завършек на войната със обективен и дълготраен мир “, съобщи Ердоган.

За постигането на тази цел президентът означи изключителното значение на оптималното потребление на всички дипломатически канали.

" Най-малкото смятам за належащо да стартираме взаимна работа за установяване на общите параметри на мира. В тази връзка ние фундаментално поддържаме мирния проект от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски “, означи президентът.

Той напомни, че Турция също е поела водеща роля в проекта за продоволствена сигурност.

Президентът приключи посланието си, като изрази признателност на всички, които са съдействали за организирането на срещата на върха, изключително на албанския министър председател Еди Рама.
Руската делегация също е подготвена да отиде в Турция за договаряния с Украйна, в случай че получи съответното разпореждане от Кремъл. Това стана ясно от думите на помощника на президента на Руската федерация Владимир Медински, който оглавяваше съветската делегация на договарянията в Истанбул, в коментар за Telegram канала Shot.

" Ако дадат заповед, ще тръгнем “, съобщи той, разяснявайки изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Анкара е подготвена още веднъж да даде платформа за договаряния сред Русия и Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР