Във Великобритания инфекциите с коронавирус растат, а две трети от

...
Във Великобритания инфекциите с коронавирус растат, а две трети от
Коментари Харесай

Ваксините ли причиниха Делта мутацията? Проверка на фактите.


Във Англия инфекциите с ковид порастват, а две трети от популацията са имунизирани. И в други страни има повишаване. Дали Делта разновидността не се популяризира таман поради имунизациите? Проверихме обстоятелствата.

Когато вирусът мутира по този начин, че антителата, които са били ефикасни против първичния му вид, към този момент работят по-ограничено против новите разновидности, става дума за " Escape " -мутации, които са в положение да заобиколят имунната система. Затова хора, които са ваксинирани или прекарали Ковид-19, могат да се заразят още веднъж и даже да се разболеят.

Създават ли имунизациите вирусни разновидности?

" Вирусните разновидности се основават не от имунизираните хора, а от неимунизираните ", споделя вирусологът Фридеман Вебер от университета в Гийсен. Особено в страните, в които се заразяват доста хора, пораждат нови разновидности, разяснява той.

Експерти като Георг Беренс, професор от клиниката по ревматология и имунология в Хановер, настояват обаче, че е теоретично допустимо " над вируса, който го принуждава да търси излаз посредством нова разновидност ".
Редакцията предлага
В момента обстановката е такава, че болести има най-много в страни с не изцяло имунизирано население. Там вирусът среща имунизирани, само че и задоволително хора, които не са ваксинирани. " Точно такава обстановка е комфортна за вируса ", споделя Беренс. Така се появяват нови разновидности, тъй като на вируса е дадена опция " да се упражнява ".

" Ако имунизациите увеличаваха доста вероятността за пораждане на, щяхме да следим максимален брой такива разновидности в страни като Израел или Англия, където огромната част от популацията е имунизирано. Това обаче не се удостоверява в реалност - разновидностите се появяват в страни, където няма висок дял ваксинирани хора, а хората живеят натясно или са единствено частично ваксинирани ", споделя Пеги Ризе, експертка от Центъра за проучване на инфекциите " Хелмхолц ".

Друга, въпреки и доста рядка заплаха от основаване на разновидност поражда, когато човек се е заразил с вируса два дни преди имунизацията, без да го знае - в този случай вирусът може да мутира. " Тази възможност е доста рядка, само че въпреки всичко допустима ", споделя проф. Георг Беренс.

В редки случаи имунизациите могат да подтикват основаването на разновидности и тяхното разпространяване. Счита се обаче, че е извънредно необикновено Делта разновидността да е била провокирана точно от ваксини. Защо е по този начин? Делта разновидността бе записана за пръв път през октомври 2020 в индийския щат Махаращра. А първата имунизация против ковид в Индия бе направена чак през януари 2021.

Делта разновидността се отличава с по-голяма прихватливост, както и с това, че сполучливо заобикаля имунната отбрана. " Тази разновидност понижава успеваемостта на антителата, заради което затруднява имунната система да я разпознае ", споделя проф. Беренс. " Но Делта въпреки всичко не е същински " Escape " - вид, тъй като тя не съумява да заобиколи напълно имунната отбрана от имунизациите, трансформирайки ги в безполезни. Тъкмо противоположното ", споделя експертката Пеги Ризе. Резултати от проучвания сочат, че Делта разновидността е кардинално по-резистентна против имунизациите, само че цялостната (двойна) имунизация въпреки всичко дава солидна отбрана и против този вирусен вид.

Има ли риск от по-опасни разновидности?

Мутациите пораждат инцидентно. " Нови разновидности ще се появяват още много време ", споделя вирусологът Вебер. Чак когато по-голямата част от популацията е имунизирана напълно, няма да има нови разновидности. Твърде малко евентуално е, съгласно него, имунизациите ненадейно да се окажат въобще без резултат.

Най-добрата отбрана е цялостната имунизация, акцентира и Пеги Ризе. Тя прибавя, че коронавирусът мутира по-често от вируса на морбили, само че пък по-рядко от грипния вирус. С други думи, той не е нито прекомерно постепенно, нито прекомерно бързо мутиращ.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР