Във Великобритания днес започва най-голямата железопътна стачка за последните 30

...
Във Великобритания днес започва най-голямата железопътна стачка за последните 30
Коментари Харесай

Великобритания: Започва най-голямата ЖП стачка за последните 30 години

Във Англия през днешния ден стартира най-голямата железопътна стачка за последните 30 години откакто и последните договаряния в опит да бъде избегната се провалиха, съобщи БНР.

Стачката е вследствие на трудов спор за заплатите, работните места и изискванията на труд. Най-големият транспортен синдикат RMT желае нарастване на заплатите със 7%, което е по-малко от инфлацията, само че повече от предлагането на работодателите.

Днес, в четвъртък и в събота към 40 000 жп служащи стартират протестни дейности, които, по думите на министъра на превоза Грант Шапс, ще причинят „ тотално страдалчество “. Шапс счита, че стачката е изцяло неправилен ход и ще сътвори компликации на милиони почтени хора, в това число щерка му, която има изпити.

Генералният секретар на RMT Мик Линч сподели, че последните предложения от някои работодатели са били отхвърлени, само че допусна, че „ техните ръце са били вързани от министрите, които нехаят “. Линч упрекна Шапс за орязването на милиони паунди финансиране на публичния превоз.

Профсъюзите също така настояват, че държавното управление се пробва да редуцира хиляди работни места в бранша.

„ Пръстовите отпечатъци на Грант Шапс и ДНК-то на финансовия министър Риши Сунак са на всички места по проблемите на железниците “, метафорично се изрази Линч. Запитан в изявление за " Скай нюз " дали стачните дейстивя могат да продължат с месеци, в случай че договорка не бъде реализирана, Линч отговори утвърдително.

Премиерът Борис Джонсън стартира проекти за противопоставяне на стачките като се разреши на фирмите да назначат краткотрайно личен състав за справяне с рецесията, само че профсъюзите обявиха, че това може да бъде рисков ход за сигурността на жителите и евентуално в нарушаване на интернационалните правила.

Днес ще стачкуват и служащите в лондонското метро. Има опасения, че на по-късен стадий стачки могат да стартират също учителите и служащите в публичния бранш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР