Във въображаема дъждовна нощ героят ни - Христо Ботев -

...
Във въображаема дъждовна нощ героят ни - Христо Ботев -
Коментари Харесай

Чии са тези думи - на Румен Радев или на ChatGPT?

" Във мислена дъждовна нощ героят ни - Христо Ботев - се появява на един от паметниците на града. Той е облечен във военно облекло и носи със себе си книга със стихове. Става ясно, че той е дух, който се завръща в актуалния свят, с цел да показа своите идеали и битката си за независимост. Към него се причислява група от младежи, които са въодушевени от идеалите му. Те стартират да популяризират неговите стихове и хрумвания, като провеждат митинги и демонстрации против корупцията и нарушаването на свободата "

Това са напълно къси и показателни фрагменти от сюжет на филм, озаглавен " Ботев: Гласът на свободата ". Приемлив сюжет. Не напълно ослепителен, само че пък с въображение и благородна и патриотична възвишеност. Може даже да се одобри, че е по-добър от филмите за Ботев и Левски, показани неотдавна по Българската национална телевизия. А има и едно голямо преимущество - той не коства нищо на данъкоплатците. Нито стотинка. И е написан тъкмо за седем секунди. От по този начин наречения изкуствен интелект и по-конректно - от ChatGPT.

Икзуственият разсъдък - опасност за посредствените

Уменията на този неестествен разсъдък, в случай че може да бъде наименуван по този начин, не са чак толкоз необясними. Просто логаритъмът на програмата му шета из Мрежата и извлича от нея най-често срещаните мостри в дадена област. Получава се извлек на познатата и естествена човешка незначителност. Затова изкуственият разсъдък става противник и опасност за всички посредствени създатели, а също посредствени политици, пиари и речописци. Просто тъй като може да ги измести. Ето например една тирада на кандидат-кмет за столицата ни:

" Уважаеми жители на София, през днешния ден съм тук, с цел да ви показва своите хрумвания и визия за бъдещето на нашия хубав град. София е сърцето на България и по тази причина имаме отговорността да я развиваме и подобряваме във всички аспекти... Желая да разработим дълготраен проект за рационализация на пътищата, публичния превоз и зелените пространства. Ще влагаме в устойчиви и екологично чисти технологии, с цел да понижим замърсяването и да подобрим качеството на живот в София...  Ще предизвиквам предприемачеството и нововъведенията, като сътворявам подобаващи условия за бизнес и вложения. "

По-нататък речта продължава все по този начин " вдъхновяващо ", с цел да приключи с апела: " Гласувайте за мен и дружно ще изградим ярко и сполучливо бъдеще за София! Благодаря ви! "

Въобще тирада на човек, който доста добре познава проблемите на столицата и умее да поддържа връзка с хората. Само дето не е тирада на човек. Речта е отново на изкуствен интелект. Което значи, че в случай че например една напълно простовата чалга певица реши да се кандидатира за кмет на София, няма да има потребност от тим умници, които да я обслужват с речи и препоръки. Само за седем секунди тя може по този метод да си набави " чудесна "  предизборна тирада.

ChatGPT може да е и популист

Всъщност посредствеността е неизбежна, а изкуственият разсъдък е може би нужен. Те основават възприятие за сигурност, много ценена в Европейския парламент - " този приказва с познати мостри, значи няма да сътвори някоя дивотия ". Но е добре въпреки всичко гласоподавателите да внимават, тъй като може нечии сладки предизборни приказки да са съчинение на ChatGPT, зад който се подхилва някоя чалга певица, или пък благопристойна шушумига.

Успехът на популистите би могъл частично да се изясни и с това, че те излизат отвън посредствеността на изтърканите мостри. Изкуственият разсъдък също може да напише популистка реч. Само за три секунди. Ето образец: " Виждам по какъв начин икономическата неравноправие пораства и по какъв начин хората се трансформират в жертви на системата. Това не може и не би трябвало да продължава. Нашата страна е основана за да защищава и поддържа своите жители, а не да ги злополукава. "

Много положително изявление, единствено дето думата " злополукава " разкрива произхода му.

Радев или ChatGPT?

Наши политици пък оферират безапелационни привидно оферти за реализиране на мир в Украйна. Ето образец: " Всички заинтригувани страни би трябвало да се съберат за договаряния и да търсят спокойно решение на спора. Преговорите би трябвало да бъдат извършени с открити мозъци и предпочитание за компромис, като се вземат поради ползите и сигурността на всички страни. "

Човек елементарно може да се досетят кому би могло да принадлежи това предложение. На Румен Радев, несъмнено. Или на Корнелия Нинова. Или на Костадин Костадинов. И изобщо на политици от по този начин наречената " коалиция Митрофанова "  . В случая обаче не са тъкмо те. Така дава отговор изкуственият разсъдък на въпроса по какъв начин може да бъде реализиран мир в Украйна. Такъв би бил и отговорът му на въпроса: " А по какъв начин да реализираме мир сред Израел и Хамас? ". Такава беше и позицията на Китай за войната против терористите в Газа. 

Думи, които не значат нищо и от които няма никаква изгода. И те не са безусловно дело на изкуствения разсъдък, може да са и резултат от човешката незначителност или от простоватата човешка ловкост. Такава незначителност би могла да бъде положително качество за един политик, когато всичко е наред и нещата вървят. И пагубна,  в случай че нещата не са наред и би трябвало да се търсят в действителност смислени решения.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***

Вижте и това видео за изкуствения разсъдък:

Биологични чипове - за какво са по-добри от изкуствен интелект?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР