Вътрешното министерство на Република Северна Македония е изпратило сигнал до

...
Вътрешното министерство на Република Северна Македония е изпратило сигнал до
Коментари Харесай

Нов скандал се заформя между София и Скопие. Причината

Вътрешното министерство на Република Северна Македония е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля против художественото студио “Малък Битолски Монмартър ”. Това е съобщил вътрешният министър на страната Оливер Спасовски.

Медии прецизират, че художественото студио е водило на няколко пъти деца в България, в това число на срещи с български политици, сред които и президента Румен Радев. Изданието цитира Спасовски, който е декларирал, че знае за тези случаи от медиите, полицията е уведомила прокуратурата в Битоля и чака развиване.
-->
Повод за тези дейности са писма от организация, наречена “Първото детско посолство “Мегяши ”, която твърди, че децата, водени в България, са политически използвани, били са изпратени там без единодушието на техните родители за програмата им и са се снимали с политици, с цел да бъдат използвани за пиар и маркетинг цели. Децата са от детското арт ателие “Св. св. Кирил и Методий ” и при започване на юли дружно със свои връстници от България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единение сред Северна Македония и България пред Народния спектакъл в София, напомня Българска телеграфна агенция.

Това е третата подред среща на млади художници от двете страни в границите на акцията “От двете страни на границата ” на доктор Милен Врабевски и Фондация " Българска памет ", а президентът Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които вземат участие в самодейността за добросъседство и другарски връзки сред двете страни.

Във Facebook някогашният външен министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева написа: “Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски подреди на полицията да стартира досъдебно произвеждане против преподавател, тъй като завел деца да рисуват в България - пред Народния спектакъл и в Пловдив, а по-късно посетили българския парламент и президентството. ”

Захариева показва, че “колегите от РСМ не схващат, че като че ли вършат обезверени крачки да се причислят към един доста прословут международен клуб, само че не Европейски Съюз, а за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими ”. “Всъщност се сещам, че преподавател може да бъде преследван от полицията за такова действие единствено в Русия, Беларус и Северна Корея. А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и неуместно ”, добавя още Захариева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР