Вътрешният министър Иван Демерджиев призна в пленарна зала, че има

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев призна в пленарна зала, че има
Коментари Харесай

Демерджиев иска публичен регистър на завършените разследвания

Вътрешният министър Иван Демерджиев призна в пленарна зала, че има каузи, които стоят „ на трупчета ”. Думите му бяха в отговор на неговия предходник и народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков, че прокуратурата е „ сталинистка ” и забавя следствието по някои каузи.

„ Да, има такива производства – каузи „ на трупчета ”. Когато встъпих в мандата си, имаше голям брой такива производства, които извънредно се бавят. Актовете на прокуратурата, с които приключва едно наказателно произвеждане, би трябвало да са обществени и подредени в указател. Тогава всеки ще открива, че производството е завършило, ще преценя и претекстовете на прокурора ”, сподели Демерджиев. Той чака, че това ще дисциплинира в огромна степен представителите на прокуратурата, когато проверяват каузи с публичен интерес.

Вторият акцент в изявлението на Демерджиев за забавените каузи е, че огромна част от тях са за закононарушения, осъществени от магистрати. „ Сега способени да проверяват магистрати са единствено следователите. За всички е ясно доколко може да се реализира обективност и да се довърши едно произвеждане ” сподели Демерджиев.

Повод за думите му бяха думите на Бойко Рашков – „ Нашата единна и сталинистка прокуратура се основава опция за закъснение на някои каузи и е зародил термин – делата се подвигат „ на трупчета ”. Докато бях Министерство на вътрешните работи 2022 година бях осведомен за такива, в които прокуратурата или бездейства, или връща противоположна информация ”, сподели Рашков. „ Прокуратурата е навлязла в политическия терен и политиката е навлязла в прокуратурата. От такава прокуратура не може да чакаме тя да извършва своите конституционни пълномощия ”, добави Бойко Рашков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР