Вътре в изоставена къща лукът цвърчи, докато майка на четири

...
Вътре в изоставена къща лукът цвърчи, докато майка на четири
Коментари Харесай

Пътят на мигрантите през Румъния е „маршрутът за бедни хора”

Вътре в изоставена къща лукът цвърчи, до момента в който майка на четири деца Серор се мъчи да подготви иракски специалитет на открит огън, пробвайки се да резервира илюзията за дома на околните си.
Семейство Алхаяни са измежду стотици хора от Близкия изток, Африка и Азия, които се приютяват в изоставени къщи в сръбските села покрай границите на Унгария и. Повечето се пробват да стигнат до през Румъния, нова гореща точка на балканския мигрантски маршрут, където броят на идващите бързо нараства през последните две години.
Румъния не беше мощно наранена от мигрантската рецесия от 2015 година, когато десетки хиляди отидоха непосредствено от Сърбия в Унгария и по-нататък. Но границата се смята за по-лесна за навлизане от входните пунктове в Хърватия, чиято полиция има репутацията на сурова, и Унгария, която построи ограда с бодлива тел като възпиращо средство през 2015 г, разяснява Агенция Франс Прес.
Докато чакат своя късмет да продължат напред, сечмейство Алхаян населява къща, изоставена преди десетилетия от първичните поданици, които са напуснали в търсене на по-добър живот.
Те спят на земята, където влагата е погълнала паркета, в непрекъснат боязън, че античният покрив може да се срути. " Разбира се, това не е къща на фантазиите, само че какво можем да създадем? " пита 16-годишната им щерка, единственият член на фамилията й, който е научил британски по време на пътуването си.
" Трябва да останем тук, с цел да можем да осъществим фантазиите си в бъдеще. "
Счупиха ми крайници
Семейство Алхаяни бяга от Ирак преди три години и откакто прекара две години в лагер в Гърция, на вятъра се опита да влезе в Хърватия през Босна. Накрая дойдоха в Майдан в северна Сърбия преди месец, пробвайки се да преминат през Румъния всеки ден без триумф.
Пътят към Румъния може да е по-лесен, само че това е " маршрут на бедните хора ", сподели група сирийци, натъпкани в една дребна стая, приготвяйки се да се опитат да преминат границата още един път.
За тези, които са останали без пари, прекосяването в Румъния е на практика единствената опция.
Но това прави пътуването им по-дълго и по-трудно и единствено забавя неизбежното прекосяване през Унгария, която е първата страна в европейското.
„ Ако разполагах с 5000 или 6000 евро, щях да платя (на контрабандист), с цел да отида непосредствено от Сърбия в Унгария “, сподели 30-годишен сириец, който отхвърли да бъде разпознат, пред Франс прес.
Румънската полиция съобщи, че има повече от 45 000 опита за " незаконно прекосяване на границата " през предходната година, четири пъти повече, в сравнение с през 2019 година
Те споделят, че
на съвсем 80% от мигрантите е отказано влизане.
Някога румънската полиция имаше по-добра известност от своите сътрудници в Унгария и Хърватия, само че в този момент също е упрекната в принуждение и нарушавания на интернационалното право.
" Румънската полиция ми счупи крайници два пъти и един път ръката един път ", сподели сирийски мигрант, който сподели, че е работил като юрист в родината си, пред Франс прес.
„ Някои хора са положителни, други са неприятни. "
Представителят на организацията на Организация на обединените нации за бежанците Любимка Митрович съобщи пред Франс прес, че над 25 000 мигранти са декларирали, че са били изтласкани назад през румънската граница през 2020 година, повече от два пъти повече от миналата година.
Посочвайки, че наложително експулсиране без опция за кандидатстване за леговище е нелегално, тя сподели, че 12 % от отблъснатите от Румъния са претърпели принуждение.
При няколко опита за търсене на отговор на тези въпроси, направени от Франс прес, румънската полиция не отговори.
Преди това те отричаха насилствени отблъсквания, както и хърватските и унгарските сили.
Не можеш да спреш хората
В капан в Сърбия, мигрантите не получават топло посрещане в значително маджарски говорещия граничен регион.
Много локални поданици са възрастни фермери, които получават информация от унгарските национални медии, известни със своя антиимиграционен звук.
„ Животът още веднъж ще бъде добър, когато тези мигранти си тръгнат, те са като плъхове “, сподели възрастен мъж с армейска татуировка на рамото.
 Мигрантският напън към Кипър още веднъж се ускорява Мигрантският напън към Кипър още веднъж се ускорява
Мигрантският напън към Кипър още веднъж се ускорява, заяви БНР. Вчера към към югоизточния бряг на острова се приближи втората в границите на...
Местните, които седят пред единствения локален магазин, наскърбяват и проклинат, когато влязат мигранти. Денонощно полицията патрулира, с цел да предотврати евентуално принуждение сред двете групи.
" Предложихме да изградим лагер там, само че локалната общественост отхвърли ", сподели Владимир Кучич, началник на сръбската организация за бежанци пред Франс прес. " Те не желаеха да станат център за бежанци. "
Въпреки че по този начин нареченият балкански маршрут не е толкоз претрупан, колкото беше по време на европейската мигрантска рецесия преди пет години, десетки хиляди към момента минават района всяка година. Кучич чака нов скок доста скоро.
" Това е като да се опитваш да задържаш вода. Не можеш да спреш хората ", сподели той.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР