Ватиканът публикува за първи път информация за притежаваните от него

...
Ватиканът публикува за първи път информация за притежаваните от него
Коментари Харесай

Ватиканът притежава 5100 имота

Ватиканът разгласява за първи път информация за притежаваните от него недвижими парцели, разкривайки, че има над 5100 парцела, основно в Италия, съобщи БГНЕС.

Публикацията отбелязва едно от най-подробните оповестявания на активите на Ватикана в миналото. В нея са посочени 4051 парцела в Италия и 1120 в чужбина, без посолствата на Ватикана. Информацията беше оповестена в два документа, общо на повече от 50 страници финансови доклади: консолидиран финансов доклад за 2020 година и първите по рода си обществени регистри на Администрацията на патримониума на Апостолическия трон (APSA), която ръководи ведомостта на Църквата, действително парцели и вложения.

Записите демонстрират, че APSA има капиталови парцели в първокласни квартали в Париж, Женева и Лозана, както и в Лондон, където покупката на един парцел в региона на Южен Кенсингтън е довела до големи загуби през 2014 година Информацията беше оповестена преди правосъдния развой идващия вторник за покупка на парцела в Лондон от държавния секретариат на Ватикана. Десет души, в това число видният кардинал Анджело Бечиу, са подсъдими по отношение на покупката. Някои от тях са упрекнати в заграбване, пране на пари, измами, изнудване и корист със служебно състояние.

По-голямата част от парцелите на Ватикана в Италия се наемат на понижени цени от чиновници на Църквата. Около 40 % са институционални здания като манастири, само че също по този начин учебни заведения и лечебни заведения, съгласно Ройтерс. Документите също по този начин демонстрират, че Римската курия, централната администрация на Католическата черква, е претърпяла недостиг от 64,8 милиона евро през 2020 година Служители на Ватикана упрекват пандемията от ковид за негативното влияние върху финансите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР