Вашингтон. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ и специален пратеник за

...
Вашингтон. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ и специален пратеник за
Коментари Харесай

Габриел Ескобар: Санкциите са важно средство за стабилизация на Западните Балкани

Вашингтон. Заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати и специфичен делегат за Балканите Габриел Ескобар съобщи, че глобите не са главното средство за американска ангажираност в района на Западните Балкани, само че имат резултат и че ще бъдат налагани и нови, цитира думите му белградският вестник “Политика “ .

В изявление за радио Voice of America Ескобар оцени, че корупцията е главният проблем на Балканите.

Говорейки за глобите, наложени против члена на Председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик и две други босненски публични лица, а по-късно против Милан Радойчич и Звонко Веселинович в Косово и Метохия, той сподели, че не желае хората да мислят, че Съединените щати се ангажират в района най-вече посредством наказания.

Той обаче уточни, че администрацията във Вашингтон е доста ангажирана с битката с корупцията и че едно от средствата в тази битка са глобите.

„ И мога да кажа, че ще има още наказания, само че това няма да бъде главното средство за нашия ангажимент “, сподели Ескобар.

Той добави, че тези наказания не са ориентирани към страни или избрани нации, а, както сподели той, към лица, които са надълбоко забъркани в корупция.

Запитан дали ще има повече наказания за всички страни от Западните Балкани, той отговори утвърдително, като добави, че администрацията се ангажира да употребява други средства, в това число Глобалния закон „ Магнитски “ против лица, забъркани в престъпност и корупция.

Ескобар счита, че глобите са значим инструмент за стабилизиране на района и имат резултат.

„ Не мога и не желая да разясня детайлности. И не мога да приказвам за детайлности към дипломатическия ни ангажимент с разнообразни хора в района. Мога да ви кажа, че глобите пречат на хората да превеждат пари. „ Те предотвратяват и водят до закриване на офшорни компании, през които се трансферират пари, изключително обществени средства, посредством непрозрачни процеси, които са в интерес на доста малко хора “, сподели Ескобар,.

На коментар, че Европейският съюз към момента не е наложил наказания на Додик и дали неналичието на единна позиция в Европейския съюз въздейства върху успеваемостта на политиката на Съединени американски щати на Балканите, Ескобар отговори, че Вашингтон има обща позиция с европейските си сътрудници.

Той добави, че в Европейския съюз се водят интензивни диалози за това какво могат да предложат, с цел да добавят ограниченията на Съединени американски щати.

Той уточни, че политиката и задължението на Съединени американски щати в Западните Балкани обичайно са свързани с мултиетническото помиряване и интеграцията в Европейски Съюз, само че че обсегът на внимание, което Западните Балкани са получили в администрацията на Съединени американски щати, се е трансформирал през последната година.

Ескобар уточни, че има възобновени старания за Съединените щати да се ангажират още веднъж във всички сполучливи механизми, които съгласно него са подсилване на Дейтънското съглашение, поддръжка и възобновяване на разговора сред Белград и Прищина и тясно съдействие с сътрудниците и да подсигуряват, че те могат да извършват отговорностите си към НАТО.

На въпрос дали Вашингтон ще ускори уговорката си в идващия интервал и по какъв метод, Ескобар отговори утвърдително, като оцени, че историята на някогашна Югославия, както той сподели, е " сполучлива ".

„ Ако погледнете седемте страни, съставляващи Югославия, две са в Европейския съюз, четири са в НАТО. „ А в Западните Балкани три са в НАТО, а четири реализират стабилен прогрес към присъединение към Европейския съюз “, сподели Ескобар.

Той счита, че има една спънка, която съставлява предизвикателство, и това е корупцията, като акцентира, че това е повода доста страни да не са постигнали огромен прогрес и че елементи от района имат демографски проблеми.

Говорейки за обстановката в Черна гора, Ескобар сподели, че не зависи от Съединените щати да вземат решение напрежението и проблемите на ръководещата коалиция в границите на един член на НАТО, само че Вашингтон ясно е дал да се разбере какво чака, надявайки се Черна гора да остане насочена към Запада страна, мощен член на НАТО и ще продължи да напредва по пътя към участие в Европейския съюз.

Той добави, че Съединените щати ясно са дали да се разбере, че не считат, че всички партии в политическия набор дават отговор на тези критерии, и сподели, че Демократическият фронт, както сподели той, „ се оказа състезател, който предизвика разделения, предизвиква етническото напрежение, непрекъснато блокира промените в Народното събрание и по този метод блокира пътя към Европа. "

„ Тази партия също беше доста срещу НАТО в предишното и не беше потребна с изказванията си за Косово. Така че нямам доверие, че това се е трансформирало и ние не ги считаме за подобаващ сътрудник “, сподели Ескобар.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР