Вашингтон. През март 2014 г. президентът Барак Обама предупреди Владимир

...
Вашингтон. През март 2014 г. президентът Барак Обама предупреди Владимир
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Време е Байдън да се изправи пред теста на Путин за Украйна

Вашингтон. През март 2014 година президентът Барак Обама предизвести Владимир Путин да не употребява съветски войски против Украйна и му сподели, че в случай че пренебрегне предизвестието, против Русия ще бъдат наложени мъчителни стопански контрамерки. Две седмици по-късно Путин подреди на специфичните си елементи да завладяват Кримския полуостров, а по-късно разгласи, че това е съветска територия, напомня американският вестник The Wall Street Journal в материал, показан без редакторска интервенция.

Сега е ред на президента Байдън да премине теста, който съветският водач му дава. Днес залогът е още по-висок. Руските войски са съсредоточени на украинската граница и наподобява са подготвени да я нападат незабавно щом получат заповед.

Путин смъкна всички карти на масата. Той упорства, че с цел да отстрани опасността от въоръжен спор, Организацията на Северноатлантическия контракт би трябвало да се ангажира да не приема Украйна за пълновръстен член, както и да изтегли войските и военното съоръжение, ситуирани в Полша, балтийските страни и други прилежащи страни които не граничат с Русия.

Путин не е простак. Той знае, че Съединени американски щати и НАТО не могат да се съгласят с неговите претенции. Следователно остават две благоприятни условия. Или ще употребява отхвърлянето на Запада като предлог за навлизане, или ще употребява опасността от навлизане като лост за реализиране на дипломатически отстъпки, които по различен метод не може да реализира.

Най-вероятно съветският водач не желае да нахлуе. Неговите войски сигурно ще победят украинските въоръжени сили за няколко седмици или даже дни. Но това няма да свърши дотук. За да управляват Украйна след нашествието, съветските войски ще бъдат принудени да останат там, а възмутените украинци ще стартират партизанска война. Войниците ще се връщат в Русия в ковчези и това ще се отрази отрицателно на известността на Путин. Общественото мнение в цяла Европа ще бъде срещу Русия, апелите за строги стопански наказания против нея ще се засилят, а военните разноски на НАТО ще се усилят.

Въпреки това, в случай че Путин бъде преитиснат в ъгъла, той може да реши да нахлуе, нежелаейки да отстъпи без резултат. За да сведе възможностите за това до най-малко, Байдън би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да резервира цената на нашествието непостижимо висока. Той би трябвало ясно да показва на Русия и американските съдружници, че всички договаряния в този момент ще се водят със съществени ограничавания.

За да бъде тежко възмездието за нашествието, администрацията на Байдън би трябвало да разгласи сурови контрамерки допустимо най-скоро. В стопанската система това ще бъде отхвърли от газопровода „ Северен поток-2 “, положен от Русия до Германия, изключване на Русия от интернационалната банкова система, налагане на наказания против олигарси, близки до Путин, посредством които той евентуално крие благосъстоянието си.

Във военната сфера Съединените щати би трябвало да усилят и ускорят доставките на отбранителни оръжия за Украйна, в това число хеликоптери, портативни противотанкови и зенитно-ракетни системи и противокорабни ракети, които могат да унищожават съветски кораби, които трансферират войски и военно съоръжение до украинския бряг. Такива стъпки би трябвало да се подхващат неотложно. Ако нашествието стартира, от тях няма да има огромна изгода. Освен това администрацията на Байдън би трябвало да даде да се разбере, че е подготвена да въоръжи и оборудва украински партизани, които ще се опълчват на съветската окупация. Президентът изключи потреблението на американски войски, а НАТО също се отхвърли от директната военна интервенция.

Както посочи изследователката от института „ Брукингс “ Констанце Стелценмюлер, Германия би трябвало да играе значима роля в интернационалните старания за ограничение на съветската инвазия с наказателни стопански ограничения. Всяка забележителна стъпка, било то наказания против съветски олигарси и финансови институции, изключване на Русия от международната финансова система или краткотрайно или дефинитивно прекъсване на „ Северен поток-2 “, ще коства скъпо на новото немско държавно управление финансово и политически, споделя тя. Но в случай че администрацията на Байдън не успее да убеди канцлера Олаф Шолц в нуждата от обявление на немска поддръжка за тези ограничения преди нашествието, всички западни старания за ограничение на експанзията ще изгубят тежестта си.

Ако сдържането не даде резултат, работата ще се измести в равнината на дипломацията. Съответните параметри за полемики с Русия са ясни и администрацията на Байдън би трябвало да се увери, че Путин ги схваща. НАТО не може да даде публична гаранция, че Украйна в никакъв случай няма да бъде призната в нейно участие. Освен това Алиансът няма да отстранява бази и военна техника от своите държави-членки.

Съединените щати не признават границите, изменени със мощ, а Европейският съюз се съгласи да не прави това, като подписа Акта от Хелзинки. Русия и Съединени американски щати могат да водят двустранни полемики, само че Украйна би трябвало да седне на масата за договаряния, когато се разискват въпроси за нейната сигурност и държавна конструкция. Никоя страна или група страни нямат право да постановат своите решения на законно определеното украинско държавно управление.

Споразумението от Ялта, подписано през февруари 1945 година сред членовете на Голямата тройка, докара до поробването на Полша от Съветския съюз. Путин търси " нова Ялта ", с цел да сътвори сфера на въздействие за страната си през 21-ви век. Администрацията на Байдън би трябвало да се увери, че Русия няма да го получи този път.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР