Вашингтон агресивно търси международна подкрепа за своята инициатива за установяване

...
Вашингтон агресивно търси международна подкрепа за своята инициатива за установяване
Коментари Харесай

Ще участва ли Индия в разчленяването и унищожаването на Русия?

Вашингтон нападателно търси интернационална поддръжка за своята самодейност за определяне на ценови диапазон за износа на нефт от Русия. Причините са ясни: желанието да се нанесат колкото се може повече вреди на съветската стопанска система и бюджет, да се „ нанесе стратегическо проваляне “ на Руската федерация, за което намерено приказват високопоставени американски и европейски чиновници. Крайната цел е разчленяването и унищожаването на Русия, както искрено съобщи някогашният президент на Полша Лех Валенса.

От друга страна, антируските наказания към този момент доведоха до рекордна инфлация в Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз, а цените на силата, изключително на природния газ, доближиха исторически върхове. Вземат се решения за понижаване на потреблението на сила, всеобщо се затварят предприятия, най-вече енергоемки.

В Германия предизвестяват за евентуален и неизбежен дефицит на тоалетна хартия - производството й също е енергоемко. В Европейския съюз царува суматоха в бизнес средите и измежду жителите по отношение на наближаващата зима, когато потреблението на сила внезапно нараства.

Ограничаването на цените на съветските енергийни запаси, както се надяват Вашингтон и Брюксел, би трябвало да смекчи отрицателния резултат за самия Запад от личните му едностранни наказания.

Известно е, че през 2022 година Русия внезапно усили износа на нефт за азиатските страни, най-вече за Китай и Индия. Пекин реагира хладно на предлагането на Съединени американски щати за определяне на по-нисък ценови кулоар за съветския нефт - китайските компании към този момент го купуват с отстъпка от пазарната цена.

Освен това самият Китай има напрегнати връзки със Съединените щати, на ръба на Студена война, и китайското управление надали ще се впише в антируския концерт на Запада.



Китай и Съединени американски щати, Александър Горборуков, ИА Регнум

По-трудно е с Индия. Да бъдеш другар с врага на своя зложелател е добре прочут античен принцип. Дългогодишната китайско-индийска омраза може да тласне Ню Делхи към по-нататъшно доближаване със Запада, в това число единодушие да поддържа американската самодейност за определяне на ценови кулоар за съветския нефт.

Въпреки че Индия към този момент го получава със забележителна отстъпка, по-нататъшното понижаване на цените би означавало по-силна конкурентоспособност за личната й стопанска система. На Запад формалното единодушие на Индия да се причисли към американската самодейност ще се пояснява като присъединяване в антируска коалиция.

В случай на подобен отрицателен сюжет е евентуално КНР, без да желае да загуби конкурентни преимущества, да изиска още по-голяма отстъпка от Русия. Без публично да се причисли към Съединените щати и техните съдружници, запазвайки предходния си политически курс и под прикритието на известна комерсиална загадка, Пекин ще стартира напън върху Москва за понижаване на цените на петрола в двустранната търговия.

Наскоро министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън разгласи градивни договаряния с индийската страна за ограничение на цените на съветския нефт. Официални изказвания по този въпрос обаче към този момент няма. Вероятно се организират интензивни руско-индийски съвещания при закрити врата.



Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, U.S. Department of the Treasury

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отпътува на афро-азиатска обиколка при започване на август, по време на която има намерение да разиска обстановката към Украйна. Този израз е евфемизъм за идните опити за напън върху суверенни страни да се причислят към антируската коалиция, в това число по петролния въпрос.



Антъни Блинкен, U.S. Department of State

Също по този начин формалната позиция на ОПЕК +, организация, която сплотява най-големите производители и експортьори на нефт, към момента е незнайна.

Още през май обаче генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо разгласи невъзможността за цялостно заменяне на износа на съветски нефт и неизбежната международна енергийна рецесия при положение на отрицателно развиване.



Мухамед Баркиндо, Bartolomej Tomic (cc)

Досега ОПЕК, в това число посредством своя общоприет секретар, сподели самостоятелност и обективност в позицията и преценките си. Нито свръхвисоките, нито свръхниските международни цени на петрола устройват експортьорите - те се интересуват от стабилността и надеждността на продажбите, а не от пазарната тресчица, която е неизбежна при по-нататъшна политизация.

Решаващата дума по този изострен въпрос обаче остава на Русия. Вицепремиерът Александър Новак към този момент съобщи, че Руската федерация няма да изнася нефт на загуба.

Възможно е и по-нататъшно стягане на позицията на Русия, до цялостен отвод от експорт за тези страни, които ще поддържат установяването на ценови кулоар.



Александър Новак, Даря Антонова, ИА Регнум

Много в по-нататъшното развиване на обстановката зависи от решението на Ню Делхи. Това не е първият път, когато Индия е подложена на мощен напън от Запада да се причисли към антируската коалиция.

Въпреки това до момента индийското управление е оценявало задоволително високо суверенитета на страната си, с цел да не последва образеца на Съединени американски щати и да не се трансформира в тяхна марионетка като Европейския съюз. Дали този път Ню Делхи ще издържи или ще загуби суверенитета си е една от главните международни интриги.

Характерна линия на настоящия кръг от борба сред Русия и груповия Запад е отхвърлянето на личните полезности, подкопаването на личните му основи в името на фанатичната, религиозна ненавист към Русия.

Конфискацията, а в действителност кражбата, на половината от златно-валутния запас на Русия нанесе сериозен удар по репутацията на западната финансово-парична система - основата на благосъстоянието и благосъстоянието на Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз.

Десетилетия наред западните страни убеждаваха целия свят в преимуществата на пазарната стопанска система пред административно-командната, плановата, само че се оказа, че са подготвени сами да ползват административно-командни способи, освен това в интернационален мащаб. Установяването на горен таван на цените на изнасяния от Русия нефт никога не е пазарна, а административно-командна мярка.

Дълги години Съединените щати лицемерно се застъпваха за суверенитета и самоопределението на народите и под тези лозунги реализираха кървавото делене на Югославия и разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Сега, когато американската надмощие е застрашена, Вашингтон не се колебае намерено да окаже напън върху суверенните страни, с цел да ги принуди да се причислят към антируската коалиция.

Бъдещият международен ред значително зависи от това дали Индия и други страни ще запазят своя суверенитет или най-сетне ще признаят западната надмощие.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР