Varna24.bg Днес възпитаниците на Музикалното училище във Варна ще влязат

...
Varna24.bg Днес възпитаниците на Музикалното училище във Варна ще влязат
Коментари Харесай

Откриват учебната година в Музикалното училище

Varna24.bg Днес възпитаниците на Музикалното учебно заведение във Варна ще влязат за първи път в обновените си класни стаи, съобщи кореспондент на Varna24.bg .  

Макар и с месец по-късно, 900 възпитаници и учители от НУИ " Добри Христов " ще открият новата образователна година. Забавянето на старта на образователната година бе в резултат на продължителният ремонт в образователното заведени. 

На специфична конференция през вчерашния ден представители на Министерство на културата, на строителната компания, извършваща ремонта и шефът на учебното заведение обясниха какви са аргументите за забавянето. Стана ясно, че не е имало кой да реализира авторския контрол по време на строително-монтажните работи. 

Христо Дипчиков, шеф на НУИ " Добри Христов " увери, че възпитаниците на образователното заведение ще наваксат с образователния материал, който ще бъде преструктуриран и няма да бъдат лишени от полагащите им се ваканции. 

Припомняме, че ремонтът на НУИ " Добри Христов " започва през февруари тази година и старта на новата образователна година беше отлаган няколко пъти заради закъснение на ремонта.  

Реконструкцията и модернизацията на учебното заведение, в което учат 740 възпитаници, е финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година с бенефициент Министерство на културата. Ремонтните действия са на стойност 3,6 млн. лева, от които 3,1 млн. лева са от Европейския фонд за районно развиване и 549 000 лева национално съфинансиране.

Бе осъществено реновиране на фасадата и покрива и на вътрешната част на зданието. Постройката е санирана, а дограмата на главната постройка е  сменена. Изградени са рампа и асансьор за хора в неравностойно състояние. 

Извършено е възобновяване на концертната зала, библиотеката и читалнята. В  образователните стаи е сменена настилка, както и звукоизолация на кабинетите за самостоятелно образование. Ремонтирани са ателиетата по графика, статуя и живопис. 

Национално учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " - Варна е държавно учебно заведение под ръководство на Министерство на културата на Република България.

Училището разполага с 3 концертни зали /100, 80, 60 места/, 28 кабинета за самостоятелна и профилирана подготовка, 16 класни стаи, 2 компютърни кабинета, кабинети за профилирана професионална подготовка, богата библиотека, физкултурен салон и игрище, 2 балетни зали.       

В дневна форма се образоват възпитаници от I до ХІІ клас. В учебното заведение се предлага целодневно образование за всички възпитаници от I до IV клас. Изучават се 29 специалности в 4 професионални посоки: музикално изкуство (всички типичен и национални музикални принадлежности, класическо, поп и джаз и национално пеене), танцово изкуство (класически танц и български танци), изящни изкуства (живопис, графика и скулптура) и дизайн (рекламна графика).

След довеждане докрай на XII клас и сполучливо полагане на Държавни зрелостни изпити и Държавни изпити за професионална подготовка, учениците получават Диплома за приключено приблизително обучение и Свидетелство за професионална подготовка - III степен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР