Варна. Възможностите за финансиране, които предлагат националните програми в областта

...
Варна. Възможностите за финансиране, които предлагат националните програми в областта
Коментари Харесай

Варна: Програмите за финансиране на училища и читалища бяха обсъдени на срещи с депутати от ГЕРБ в областта

Варна. Възможностите за финансиране, които оферират националните стратегии в региона на образованието и културата, бяха дискутирани на срещи на народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Емилия Милкова в четири от общините във Варненска област. Във фокуса на диалозите в Дългопол, Долни чифлик, Белослав и Девня бяха въпроси, свързани с организацията на работата в учебните заведения и читалищата. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна .
Учители поддържаха прелюдия нов механизъм за систематизиране на средствата в просветителната система. Отчетена бе нуждата от в допълнение финансиране за дребните учебни заведения и маломерните групи в детските градини. „ Проектът „ Твоят час ” е сполучлив и би трябвало да продължи ”, настояха педагози пред Таня Петрова – дълготраен учебен шеф и член на парламентарната комисия по образованието и науката. В отговор на поставените въпроси тя увери, че така наречен джендър обучение не участва в образователните ни стратегии, макар спекулациите по тематиката. По мотив настоящите случаи на принуждение чиновници на детски градини приканиха „ да не се употребяват за заклеймяване на работещите в тази сфера ”. „ В системата има доста виновни и почтени хора, които подхождат с извънреден професионализъм и майчинска грижа към децата ”, акцентира Таня Петрова.
Представители на читалища предложиха по модела на националната стратегия в системата на образованието де се сътвори механизъм към Министерството на културата за погашение на компенсации при пенсиониране и нескончаем отпуск. Обсъден бе дефицитът на квалифицирани фрагменти в дребните общини и компликациите пред поддръжката на старите здания. Като член на комисията по просвета и експерт, чийто професионален път е обвързван с библиотеките, Емилия Милкова осведоми, че в новия държавен бюджет средствата за читалищните и районните библиотеки са увеличени с 14,5%, а програмата за възобновяване на библиотечните фондове на стойност 1 млн. лева следва да започва във втората половина на годината. „ Очаква се посредством новата стратегия за финансиране на действия в областта на „ Глобални библиотеки ” да се отпускат суми до 5000 лева За предходната година предоставяните средства по планове бяха до 2000 лева ”, обясни Милкова. От читалищата настояха да се плануват стратегии и за софтуерно възобновяване, защото огромна част от наличната техника към този момент е амортизирана. Акцент бе подложен и върху нуждата от повишен надзор на изразходваните средства за читалищната активност. В хода на полемиката по отношение на Закона за авторското право Емилия Милкова сподели, че сега работна група с присъединяване на външни специалисти приготвя оферти, които ще бъдат импортирани сред първо и второ четене на законопроекта в пленарната зала.
Във всяка от общините бяха коментирани и съответни въпроси с локално значение. В Дългопол Таня Петрова даде насоки по какъв начин управлението на обединеното учебно заведение в Цонево да кандидатства по стратегия на МОН за съоръжение на два компютърни кабинета. Поискана бе и държавна поддръжка за градеж на ново крило на детска градина „ Пролет ”, за което общината към този момент създава план. „ 4 учебни заведения и детска градина бяха санирани в границите на предходния програмен интервал. Имаме подготвеност през новия да аплайваме за възобновяване и на двете здания на СУ „ Климент Охридски ”, изясни кметът Георги Георгиев. Таня Петрова акцентира уговорката на ръководещите да се финансира построяването на физкултурни салони в учебните заведения, където към момента липсват такива. По думите на кмета опция за това предлага и Програмата за развиване на селските региони, посредством която община Дългопол ще аплайват за два салона. Темата за изискванията за спорт в учебните заведения беше дискутирана и в Долни чифлик, където варненските депутати бяха посрещнати от кмета на общината Красимира Анастасова и ръководителя на Общински съвет Жеко Жеков.
В Девня Таня Петрова даде висока оценка на напъните да се развие професионалното обучение. Откритите две нови паралелки приготвят фрагменти за индустриалния комплекс в тясно съдействие с бизнеса, а кметът на общината Свилен Шитов срещна депутатите с концепцията постройката на закритата към този момент гимназия по химия да се употребява за построяването на средношколско общежитие. „ Предстоят съществени вложения за развиване на професионалното обучение. От обезпечаването на експертите, нужни на бизнеса, зависи бъдещето на стопанската система на страната ни ”, безапелационна бе Таня Петрова. Учители настояха пред варненските депутати да се разработят стратегии за учебни практики, които да разширят опциите и пред учениците от профилираните паралелки.
В Белослав кметът Деян Иванов и екипът му разискаха с народните представители нуждата от финансова поддръжка за основаването на център за личностно развиване, който да предлага комплекс от услуги като извънкласни действия и ресурсен център за деца с увреждания.
Граждани настояха пред депутатите от ГЕРБ програмата за саниране да продължи. До момента в Белослав са санирани 3 блока, само че още шест са подали документи. Представители на локалните пенсионерски клубове дискутираха с Таня Петрова и Емилия Милкова държавните политики за повишение на приходите и демонстрираха интерес към опцията да посетят Народното събрание. Народните представители незабавно откликнаха, като се ангажираха да спомагат за образуване на визитата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР