Варна. Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд във

...
Варна. Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд във
Коментари Харесай

Апелативен съд - Варна потвърди условното предсрочно освобождаване на осъден за грабеж, придружен с убийство

Варна. Варненският апелативен съд удостовери определението на Окръжния съд във Варна, с което условно предварително е освободен Деан О., оповестиха от пресцентъра на съда Той е наказан на 20 години отнемане от независимост, за това, че на 11 март 2011 година дружно с още един мъж в съучастничество са лишили от потърпевшия сумата от 250 лева, като използвали мощ. Деянието е било съпроводено с ликвидиране.

Към момента на разглеждане на актуалното дело наказаният е изтърпял 12 години, 10 месеца и 7 дни – т.е. спазено е законовото условие за изтърпяване на повече от половината от наложеното наказване. Законодателят обаче е планувал като в допълнение наложително изискване доказателствата за трайни положителни промени в личността на наказаното лице. В случая мненията на затворническата администрация и експертната оценка за психическото и прочувствено положение на ограничения от независимост откриват развой на коригиране и превъзпитание на Деан О.

Съдът съобрази, че той работи във варненския затвор от 2014 година За положително държание е награждаван над 30 пъти. Съдебният състав взе поради и сведенията на инспектори от пенитенциарното заведение, които регистрират положителни аспекти в държанието му. Констатирани са трайни позитивни промени в мисленето и мотивация за водене на закономерен живот. Съдът одобри, че наказаният може сполучливо да се интегрира в обществото. В определението си актуалната инстанция привежда правосъдната процедура на Европейския съд за правата на индивида. В свое решение Европейски съд по правата на човека е отбелязал, че „ въпреки и възмездието да остава една от задачите на лишаването от независимост, акцентът в европейската наказателна политика към този момент е върху задачата по рехабилитация на наказаното лице “.

Въззивната инстанция счита, че вероятните позитивни промени за личността на наказаното лице са настъпили, с което е отпаднала потребността от продължение на третирането му в пандиза. Настоящият състав споделя извода на Варненския областен съд, че са изпълнени законовите критерии за допускането на условно предварително освобождение.

Остатъкът от наложеното наказване - 7 години 1 месец и 23 дни съдът откри като изпитателен период. За период от три години по отношение на Деан В. корекционното наблюдаване ще продължи посредством наложителни периодически срещи с пробационен чиновник.
Определението на Апелативен съд – Варна за предварителното условно освобождение на Деан О. не предстои на обжалване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР