Варна. Варненският апелативен съд потвърди ареста, постановен от Окръжния съд

...
Варна. Варненският апелативен съд потвърди ареста, постановен от Окръжния съд
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна остави в ареста обвинен в пране на пари

Варна. Варненският апелативен съд удостовери ареста, предписан от Окръжния съд във Варна, във връзка с обвинен за пране на пари, добити от закононарушение, оповестиха от съда. Деянието на непрекъснато пребиваващия в България съветски жител Аркадий М. е осъществено като продължавано закононарушение и в съучастничество с още двама мъже.

Разследването открило, че тримата оперират с пари, добити след машинация посредством фишинг известия. Жертвите били литовски жители. Генерираните посредством фишинг средства постъпвали по сметки, следени от обвинения, в следствие били преразпределяни в електронни портфейли на iCard и благодарение на така наречен финансови „ мулета “, били теглени. 34-годишният мъж е притеглен към наказателна отговорност за това, че сред август предходната година и юни 2022 година е правил интервенции посредством парични преводи на суми, за които знаел или предполагал, че са добити от закононарушение.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази увереност, че задържането под стража е единствената мярка за неотклонение, която ще реализира задачите на закона. Всяка по-лека би предоставила достъп до интернет, който няма да препятства престъпления. Реална е заплахата Аркадий да извърши закононарушение, защото предходната есен му е предявено сходно обвиняване. За него той е с мярка „ парична гаранция “ в размер на 25 хиляди лева, само че очевидно тя не е постигнала задачата – да го възпре от присъединяване в нови действия, в това число в скица за пране на пари, стимулира се прокурорът.

Защитата твърди, че в документите по трите досъдебни производства в Литва, за които са сезирани българските управляващи, не се загатва името на този обвинен. Няма доказателства той да е взел участие в изпирането на пари. Това е незаконна активност, за узаконяване на средства, добити по незаконен метод, което го прави вторично закононарушение. Адвокатите отхвърлиха да има действие, довело до противозаконното придобиване на облагата.

Обвиняемият съобщи, че не е направил нищо, с което да ощети някого съзнателно, и че не е нарушител. Хората непринудено му предоставяли електронните си портфейли, тъй като той имал бизнес с криптовалути.

Апелативен съд – Варна оцени като вярно решението на Окръжния съд да задържи под стража този обвинен. Съдебният състав напомни, че при първичното взимане на мярка за процесуална насила не е належащо по неоспорим метод да са открити всички детайли от състава на закононарушението.

Нужно е единствено да се обоснове догатката, с което прокуратурата подозира обвинения в съпричастност. В случая, такива учредения има. Съществуват доказателства за връзка сред фишинг измамите, постъпленията на парични средства и последвалото им разпределение. Като изключи заплахата от укриване, съдът удостовери, че има риск съветският жител да извърши закононарушение. Аргумент в тази тенденция е второто наказателно произвеждане, по което той е притеглен. Постановената му от Апелативен съд – Варна през октомври предходната година парична гаранция не е постигнала една от задачите си - да го стимулира да прекрати противоправното си държание. Затова най-подходящата мярка в този момент е упрекнатият в пране на пари Аркадий М. да бъде арестуван под стража.

Определението на Варненския апелативен съд не предстои на обжалване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР