Варна. Тази вечер е тържественото откриване на Международния музикален фестивал

...
Варна. Тази вечер е тържественото откриване на Международния музикален фестивал
Коментари Харесай

Днес се открива Международният музикален фестивал “Варненско лято”

Варна. Тази вечер е тържественото разкриване на Международния музикален фестивал “Варненско лято ” 2021, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . Под палката на диригента Росен Миланов на Основна сцена на Драматичен спектакъл “Стоян Бъчваров ” в 20:00 ще излязат музиканти от оркестрите на Държавна опера Варна и Симфоничния оркестър на Словенското радио. Солисти в този огромен план са цигуларят Томо Келер, артистичен шеф на световноизвестния британски оркестър „ Academy of St Martin in the Fields “ и челистът Сурен Багратуни – президент на фондацията „ Арам Хачатурян “ в Ереван и лауреат на състезанието „ Чайковски “.

На конференция през вчерашния ден в Държавен куклен спектакъл - Варна, Община Варна и екипът на Международния музикален фестивал “Варненско лято ” показаха акцентите в новото издание на първия и най-дълголетен български фестивал.

Присъстваха кметът на Варна Иван Портних, заместник-кметът Коста Базитов, артистичният шеф на ММФ „ Варненско лято “ проф. Марио Хосен, шефът на ТМПЦ-Варна, Даниела Димова, маестро Росен Миланов, който ще дирижира концерта за формалното разкриване на фестивала през днешния ден, солистите на първия концерт цигуларят Томо Келер и челистът Сурен Багратуни. Екипът на фестивала беше показан от шефа на Дирекция “Култура и духовно развиване ” в общината Антония Йовчева, началника на отдел " Фестивали и планове " Десислава Георгиева и от дългогодишния уредник Пламена Цонева.

Кметът Иван Портних означи: “През тази година имаме няколко забележителни годишнини - 95 години Международен музикален фестивал “Варненско лято ”, 100 години Драматичен спектакъл “Стоян Бъчваров ” и един век от оповестяването на Варна за курортен град - това отразява прелестните ни обичаи в изкуството и туризма. Обръщам се с голяма признателност към проф. Хосен и екипа на фестивала, които поставиха доста старания в последните години и надградиха фестивала по този начин, че той се вписа в нашата идея “Варна, дестинация за четири сезона ”. Вярвам, че над 50-те събития в програмата тази година ще донесат в действителност една невероятна атмосфера и ще са доказателство за духовния живот в нашия град. С признателност към посолствата на Словения, Испания, Австрия и всички, които спомогнаха още веднъж Международният музикален фестивал “Варненско лято ” да радва всички нас. ”

Проф. Марио Хосен, артистичен шеф на фестивала, показа главните акценти в програмата на “Варненско лято ” 2021: “За мен е изключителна чест за трета поредна година да бъда артистичен шеф на най-стария български фестивал и един от най-старите в Европа. Щастлив съм от работата на нашия екип под управлението на шефа на отдел “Култура и духовно развиване ” в Община Варна Антония Йовчева и началника на отдел „ Фестивали и планове “ Десислава Георгиева, от отдадеността и високия професионализъм на дългогодишния фестивален управител Пламена Цонева.

За нас е от голямо значение, че кметът и заместник-кметът ни имат доверие и ни дават опция да работим в една креативна атмосфера. Екипът безрезервно работи този фестивал да има бъдеще, да печели сърцата на феновете на стойностната музика, които посещават морската столица и да бъде част от концепцията “Варна на четири сезона ”, като се разгръща във времето до края на есента. Фестивалът получава самопризнание освен от ценителите на класическото изкуство, само че и на кросоувъра и барока. Щастлив съм, че успяхме да спечелим за “Варненско лято ” огромни международни музиканти. За откриването маестро Росен Миланов одобри поканата за един в действителност европейски план, в който оркестри от две страни ще творят дружно на сцената.

Двамата солисти в този концерт - цигуларят Томо Келер и челистът Сурен Багратуни, са изключителни фигури.
Силен акцент е гостуването за пръв път в България на един от водещите в света барокови оркестри „ Concentus Musicus “ от Виена, който оставя ярка следа в историята на музиката. Основателят му Николаус Харнонкур е емблематична фигура, която в доста връзки е определяща за метода, по който международната аудитория възприема през днешния ден бароковата музика. Оркестърът ще гостува с стратегия от творби на Пърсел.

Продължаваме модулния принцип на фестивала. Ще имаме оперни спектакли, мюзикъли, балет, джаз. В главната стратегия свети името на международната диво Красимира Стоянова, на диригентите маестро Найден Тодоров, маестро Георги Димитров, ще почетем 90-годишнината на маестро Борислав Иванов. Нов миг е тридневната “Перкусионна фиеста ”, в нея младите създатели със международна кариера Виви Василева и Василена Серафимова, както и известната перкусионистка и учител Татяна Колева, ще ни показват изкуството на ударните принадлежности в пъстра палитра на звуци и стилово многообразие.

За трета поредна година акцент е и интернационалният симпозиум, в който уважаваните участници от Германия, Австрия и България ще дискутират креативните хрумвания на трите светила на немската романтика Брамс, Малер, Лист, извънредно дискусионни сами по себе си персони. Лист е маджарин, Малер е австриец, само че има дълбока философска линия, която обвързва тези композитори и Брамс. Сутрините от 2 до 4 юли учените ще дискутират по тези вълнуващи тематики, а редом с това ще зарадваме посетителите с камерна стратегия с присъединяване на забавни създатели, които ще показват произведения на немските романтици.

За пръв път имаме нов модул - “Европейски изгряващи звезди ”, в който на 13 август осъществяваме взаимен план с Queen Elisabeth Music Chapel в Брюксел със съдействието на Огюстен Дюме. Ще гостува лауреатът на първа премия от състезанието „ Кралица Елизабет “ за 2021 година пианистът Джонатан Фурнел, който е едно извънредно дарование, дружно с четирима млади създатели. Ще имаме и концерти на откритите подиуми в морските курорти и в града.

Реализираме и взаимни планове с културни институти в София, като плана ни с Института Сервантес и град Сантандер в Испания, наименуван “Човешки приливи ”. Той пресъздава болката и вярата на всеки един човек, който желае да живее в естетика, а езикът на изкуството е най-силният изказ, с който да споделим това, за което мечтаем. Ако имаме силата да мислим за другите, да изпитваме съчувствие, това демонстрира, че сме в действителност свободни хора. Тези размишления биха дали подтик на артистите и публиката да имат вяра, че изкуството играе голяма роля в нашия живот, че то е мостът, който ни свързва с бъдещето. Ние оставяме едно обръщение, което бъдещето ще оцени. ”

Оркестърът хазаин на “Варненско лято ” е Симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна, а модулът “Опера и балет ” в Летния спектакъл е неизменима част от програмата на Международния музикален фестивал. Директорът на ТМПЦ - Варна, Даниела Димова показа най-важното за идните спектакли в афиша на ММФ “Варненско лято ”:

“Ние ще имаме удоволствието с маестро Росен Миланов и с сътрудниците от Словения да открием 95-годишния към този момент, извънредно влиятелен фестивал “Варненско лято ”. Със спектаклите, които осъществяваме в колаборация сред Държавна опера - Варна, и “Варненско лято ” ние даваме различен мащаб на фестивала, като включваме музикално-сценичните изкуства, които притеглят най-вече аудитория. Развиваме модула Мюзикъл, тъй като с годините установихме, че това е методът да разтворим необятно ветрилото към най-младата аудитория и към модерно мислещите меломани. На 1 юли е премиерата на паметния мюзикъл “Коса ”. Той се осъществя от постановъчен екип, който е потвърдил своето креативно можене - режисьорът Борис Панкин и диригентът Страцимир Павлов, художник е Иван Токаджиев. “Цар Лъв ” е другият мюзикъл - едно извънредно заглавие на сър Елтън Джон, оркестрирано от живеещия в Лондон варненец Данко Йорданов. Ще го сложим на 11 август като концерт в костюми и съм сигурна, че ще радва от най-малките до най-зрелите фенове на това изкуство. В оперния модул на 14 юли ще представим едно комплицирано френско заглавие, за което получихме поддръжка от Френския културен институт - “Хофманови разкази ” от Офенбах. Режисьор е Урсула Хорнер от Австрия, а диригент маестро Павел Балев, който прави международна кариера. В основната роля е варненецът Иван Момиров и с този театър ние означаваме неговата 25-а креативна годишнина на сцената. Около 15 солистични функции с огромни вокални и актьорски провокации се извършват от щатните артист-солисти на Варненската опера.
240 години от кончината на Верди ще отбележим с оперите “Риголето ”, “Травиата ” и “Трубадур ”. “Риголето ” на 20 юли е премиера на Сребрина Соколова като режисьор, диригент е маестро Григор Паликаров, а в основната роля е огромният български баритон Кирил Манолов. В “Травиата ” на 22 юли ще забележим като Виолета 26-годишната Кристин Арсенова, лауреат на международни състезания. “Трубадур ” на 24 юли ще бъде с присъединяване на международното сопрано Сузана Бранкини в ролята на Леонора - един дълго отлаган заради пандемията гастрол, ще й партнират Пламен Димитров и Валери Георгиев. На 7 август ще имаме и балетна премиера - продукция, която е колаборация с Операта и балета на Северна Македония - “Раймонда ” от Глазунов, ще дирижира Бисера Чадловска, с присъединяване на оркестъра и водещите ни балетисти и няколко гост-звезди от балета на Северна Македония.

А в оперния церемония концерт на 20 август ще се срещнем с изкуството на Красимира Стоянова - международна звезда от първа класа. Тя не е гостувала в последните години във Варна и в този момент ще имаме опцията да се насладим на нейното извънредно вокално майсторство с прелестно поднесената музика от маестро Георги Димитров и Варненския симфоничен оркестър. ”
Маестро Росен Миланов, под чиято палка ще бъде публично открит фестивалът тази година, показа: “За мен е голяма чест да бъда на откриването на този фестивал, на който съм гостувал неведнъж.

Първоначално с Марио Хосен планирахме концерта в апогея на Covid пандемията предходната година, само че се веселя, че успяхме да го изпълним в този момент. По традиция първо ще осъществим българската рапсодия “Вардар ” от Панчо Владигеров, по-късно двойния концерт на Брамс за цигулка и виолончело, а във втората част - симфоничната сюита “Шехерезада ” от Римски-Корсаков, в която композиторът за първи път третира оркестъра като една богата палитра от цветове и благоприятни условия за звукови багри и забавни решения, която и до ден сегашен остава недостижима в късноромантичния репертоар.

За всеки инструмент има сола, които ще бъдат поднесени с доста огромна бляскавост както от нашите посетители от Словения, по този начин и от нашите музиканти. Най-важното е, че това e един мост, който построяваме от Варна до Словения - от най-западната до най-източната част на Балканския полуостров. На какъвто и език да приказват, музикантите постоянно намират общ език, на който могат да си партнират. Изкуството е нещо, което се развива единствено когато има въздействие извън, от разнообразни стилове и разнообразни хрумвания, и аз се веселя, че на Варненския фестивал това другарство има опция да бъде вътре в самия оркестър.

Имаме доста прекрасен продан на хрумвания и другарство, което за мен като човек, работещ на доста континенти, е най-важното - тази отвореност към концепциите и към света. Благодаря на Надя Кройц, артистичен шеф на Симфоничния оркестър на Радио Словения, която откликна с еластичност на измененията и поддържа реализирането на този план. ”

Своите първи усещания от взаимната работа с българските си сътрудници споделиха и солистите на откриването. Цигуларят Томо Келер, който е артистичен шеф на световноизвестния британски оркестър „ Academy of St Martin in the Fields “, призна: “Това е първото ми идване в България, доста съм въодушевен, тъй като тук е доста красиво. В днешно време е мъчно да се пътува, аз се веселя, че това се случи, благодаря на града и фестивала за поканата. В продължение на година и половина изолацията остави артистите в тишина, по-важни се оказаха хората в медицината, в магазините, музиката мина на назад във времето. Задавахме си въпроса кое е основното за нашето общество, само че тъй като индивидът е многопластово създание, ние имаме потребност и от друг вид храна - духовна. Музиката не е единствено за елитната аудитория, тя е нужда за всички. Развълнуван съм от тази опция, а Варненският фестивал е доста добър образец за другите фестивали. ”

Челистът Сурен Багратуни, президент на фондацията „ Арам Хачатурян “ в Ереван и лауреат на състезанието „ Чайковски “, показа, че е бил в България преди 35 години, само че има доста студенти от нашата страна и в този момент се радва да срещне нова аудитория. “За пръв път ще свирим дружно с Томо Келер, благополучен съм, че Марио Хосен ме предложения да вземам участие и да споделя моята музика с вас. ”
Откриването на ММФ “Варненско лято ” ще бъде излъчено непосредствено по Българска национална телевизия 2.
Антония Йовчева, шеф на Дирекция “Култура и духовно развиване ” в Община Варна, благодари на сътрудниците и медийните сътрудници, както и на публицистите за поддръжката им за Международния музикален фестивал " Варненско лято ”. А на финала на конференцията кметът Иван Портних връчи на гостите първокласния албум “100 години Варна курортен град ”.

ММФ „ Варненско лято “ 2021 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства „ Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна и със съдействието на Градската художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР