Варна. Седмото издание на единствената по рода си регата Varna

...
Варна. Седмото издание на единствената по рода си регата Varna
Коментари Харесай

Регата Varna Channel Cup стартира с Pro-Am гонка и топ съдийски състав

Варна. Седмото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup се организира във Варна от 21 до 24 май. Първата за деня гонка по традиция е по този начин наречената Pro-Am гонка, в която екипажите включват в екипажите си и дилетанти и прогонват дистанцията.

До момента в най-хубавата съгласно ветроходците българска регата, поръчки са подали 33 килови яхти от разнообразни ORC и IRC класове. Събитието се провежда от яхт клуб ЛЗ яхтинг 1991 и Семеен кодекс Ултрамарин, под егидата на Община Варна. Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро, което разрешава публиката да види напълно от близко, от брега на Аспарухово, преминаващите на една ръка разстояние килови яхти.

Тази година уредниците дават сериозната поръчка Varna Channel Cup да се трансформира освен в обичаната регата на ветроходците, само че и най-добре проведената от спортно-техническа позиция. Именно по тази причина е поканен и сериозен съдийски екип. Главен арбитър на регатата е интернационалният арбитър от Румъния Козмин Андроник с опит в ORC International, боравещ с най-сложната и най-точната система, която не е прилагана до този миг в България. Амбицията е един ден тази система да бъде използвана и в националните шампионати.

Председател на съдийската комисия е Професор, доктор на науките и занаятчия на ветроходния спорт Камен Фильов. Професорът е бил арбитър на три олимпиади и над 50 интернационалните ветроходни надпревари. Така равнището на съдийската комисия е допустимо най-високото за България.
За надпреварата е планувано провеждането на оптимално 10 гонки, като три от тях ще са в канала море-езеро.
Времето в първия ден беше чудесно за упражняване на ветроходния спорт, с разнообразни по мощ ветрове.
Регатата продължава през днешния ден със старта на първа спортна гонка в 11:00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР