Варна. Министерството на околната среда и водите представи във Варна

...
Варна. Министерството на околната среда и водите представи във Варна
Коментари Харесай

МОСВ представи във Варна проекта за актуализиране на плановете за управление на речните басейни

Варна. Министерството на околната среда и водите показа във Варна дейностите по актуализиране на Плановете за ръководство на речните басейни. Екип от Дирекция „ Управление на водите “ на Министерство на околната среда и водите, дружно с специалистите от Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, със съдействието на Международната банка за възобновяване и развиване, работят по разбора на водоползването и оценката на положението на водните тела и зоните за отбрана на водите, включително оценка на въздействието от измененията на климата върху тях, както и за набелязване на ограничения за стабилно ръководство на водните запаси за интервала от 2022 до 2027 година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна .
Конференцията бе открита от Явор Димитров, шеф на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, който подчертава върху значимостта на плана.

Това е третият цикъл по създаване на Планове за ръководство на речните басейни (ПУРБ) в четирите региона за басейново ръководство у нас, с присъединяване на необятната общност и заинтригуваните страни, съобщи Мария Арангелова при представянето на плана. С неговото осъществяване ще реализираме положително положение на водите и обвързваните с тях екосистеми и зони за отбрана на водите, добави тя.

Проект №BG16M1OP002-1.017-0001-C02: „ ПУРБ 2022-2027 “ се финансира по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, и е на обща стойност 24 000 000 лева, от които 85% или 20 400 000 лева, предоставени като безплатна финансова памощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 15% или 3 600 000 лева – като национално съфинансиране. Срокът за реализацията на плана е до 2023 година

Бенефициент по плана е дирекция „ Управление на водите “ на Министерство на околната среда и водите, а сътрудници - Басейнова дирекция „ Дунавски регион “, Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ и Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “, като за осъществяване на главните действия е подписано Споразумение за даване на консултантски услуги с Международната банка за възобновяване и развиване.

Разработването на обновените проекти за интервала 2022-2027 година включва осъществяване на изследвания, оценки, разбори и разработки, в това число методики, подходи и критерии, нужни за осъществяване на условията на европейското и националното законодателство, попълване на пропуските и осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия при оценката на първите и вторите ПУРБ. Това значи да се актуализират характерностите на повърхностните и подземните водни тела, зоните за отбрана на водите и да се направи оценка на натиска, въздействието и риска върху тях.

Плановете ще съдържат стопански разбор на водоползването и оценка на положението на водните тела и зоните за отбрана на водите, включително оценка на въздействието от измененията на климата върху тях. На база на получените резултати от използването на предходните действия ще бъдат обновени каталогът и стратегиите от ограничения, както и методиките, методите и помощните средства за създаване на ПУРБ.

Актуализираните 6-годишни проекти за интервала 2022-2027 година са основен детайл от процеса на ръководство на водите в България, както във връзка с планирането и осъществяването на ограниченията за реализиране на положително положение на водните тела, по този начин и в посока на подсилване и разширение на междусекторното и районното партньорство в процеса на обмисляне, акцентира Мария Арангелова.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР