Върколакът е човековълк. Подобни същества се срещат и различни култури

...
Върколакът е човековълк. Подобни същества се срещат и различни култури
Коментари Харесай

Върколаците се страхували от сребро

Върколакът е човековълк. Подобни същества се срещат и разнообразни култури - Южна Америка има своя човек-ягуар, Китай- човек-змия, Африка - човек-лъв, Австралия - човек-крокодил, Индия - човек-тигър.

Вълците като животни са смели и предани на своята глутница. Вълчиците се славят като положителни майки, поставят доста грижа за дребните си. Разказват се случаи, в които вълчиците са кърмили и се грижили за изоставените човешки деца.

Вълците обаче провокират у индивида освен благоговение, само че и възприятие на смут. Те са мощни хищници и свирепи ловци, изключително когато са гладни. Хората в предишното от време на време ставали тяхна жертва, когато стените на къщите били дървени и нестабилни, вълчата глутница можела елементарно да проникне вътре.

Без оръжие, хората били обречени. В предишните времена вълкът им изглеждал талантлив със свръхестествена мощ. От страха до легендата има единствено една дребна крачка. Така се родила вярването, че човек - със своите знания за хората, за домовете, живота и слабостите им - може да се трансформира в създание, доста по-страшно от вълка.

Във времената на езическите култове вълкът-човек нормално бил доброжелателен и умен. По-късно върколакът, основан от страха и фантазията на хората, е нечовечен див звяр, който раздира гърлото на жертвата със мощните си челюсти.

Вярвало се, че превръщането на индивида във вълк става при пълнолуние, тъй като цялостният лунен диск се считал за извор на вълшебен сили.

Върколаците нормално стават мъжете. Ухапването от вампир може да трансформира индивида във вълк. Това може да се случи и след намазване с вълшебен мас или след загръщане с вълча кожа.

Човек може да се трансформира във вампир и посредством магия. Тогава той ще върне човешкия си образ след девет години, само че единствено в случай че през това време не е вкусвал човешко месо.

При среща с вампир най-сигурните защитни оръжия са желязото и среброто. Най-подходящи са стрелите със сребърен връх или сребърните патрони. Когато умира, върколакът постоянно връща човешкия си образ, четем във " Енциклопедия Фентъзи ".

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР