Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей и президентът Хасан

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей и президентът Хасан
Коментари Харесай

Напрежението САЩ – Иран: Техеран се отказа от ядрената сделка

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей и президентът Хасан Рохани се молят пред ковчега на военачалник Касем Солеймани

Иран се отдръпва от уговорките си по нуклеарното съглашение, което подписа със международните сили през 2015 година, на фона на покачващото се напрежение със Съединени американски щати след убийството в петък на военачалник Касем Солеймани. Решението на Техеран идва, откакто американският президент Доналд Търмп заплаши да удари 52 ирански цели, в това число културни обекти, в случай че Иран потърси възмездие за убийството на Солеймани. Обявлението на Техеран, че стопира да съблюдава рестриктивните мерки за броя центрофуги за обогатяване на уран, усилва терзанията, че страната ще се приближи към създаването на нуклеарно оръжие.

Същевременно Тръмп съобщи, че ще наложи на Ирак наказания, " каквито в никакъв случай не е виждал ", в случай че Багдад реши да се придържа към състоялия се парламентарен избор за изгонването на американските войски от Ирак поради американския удар против Солеймани на негова територия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Опасения от районна нуклеарна конкуренция

Ели Геранмайе от European Council on Foreign Relations споделя пред Financial Times, че обявлението на Иран " можеше да бъде доста по-лошо поради обстановката ". То не е изцяло евакуиране от нуклеарната договорка, защото страната декларира, че ще продължи съдействието си с Международната организация за атомна сила, която беше натоварена с надзираването на съглашението. От иранското външно министерство показват, че Техеран може още веднъж да ограничи нуклеарните си дейности, в случай че Съединени американски щати прекратят глобите, които нанасят значителен удар по стопанската система му.

Иран последователно усили атомната си активност, откакто Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка през 2018 година и наложи по-стриктни наказания над страната. В резултат на политиката му за " оптимален напън " иранският петролен експорт спадна от 2.8 млн. барела дневно през май 2019 година до под 500 хиляди барела дневно.

Според анализаторите иранското решение за прекъсване на спазването на уговорките по нуклеарната договорка ще повиши опасенията от районна нуклеарна конкуренция и ще убие всяка останала вяра на Европейски Съюз, че съглашението може да бъде съживено. " Това може да провокира нуклеарна рецесия ", твърди пред Financial Times Сюзън Малоуни от Brookings.

Тръмп предизвестява Багдад

По отношение на вота в иракския парламент Тръмп разяснява, че американските войски няма да изоставен в случай че Багдад не изплати всички разноски по военновъздушната база, равняващи се на милиарди долари. В неделя немският министър на външните работи Хайко Маас прикани за среща с европейските си сътрудници, с цел да обсъдят обстановката: " В наш интерес е да подсигуряваме, че стабилността и единството на Ирак няма да паднат жертва на сегашната ескалация ".

Дори преди иракския парламентарен избор за изгонването на американските войски Съединени американски щати прекратиха своите интервенции против " Ислямска страна в Ирак и Леванта " в Ирак и Сирия, което беше последица от офанзивата по Солеймани. Гласуваната резолюция, въпреки да не е законово обвързваща, демонстрира гнева на иракчаните, провокиран от удара на Съединени американски щати по иранския военачалник на иракска територия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР