Върховният административен съд отмени Решение № 180 от 30 март

...
Върховният административен съд отмени Решение № 180 от 30 март
Коментари Харесай

СЪДЪТ: Решението на Министерския съвет за настаняването на бежанците е незаконосъобразно


Върховният административен съд анулира Решение № 180 от 30 март 2022 година на Министерския съвет за изменение на Решение № 144 на Министерския съвет от 2022 година за даване на краткотрайна протекция на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България. По силата му те могат да получават краткотрайна протекция и без експлицитното им волеизявление и регистрация за прилагане на краткотрайна протекция, в период до 15 април 2022 година

Върховните магистрати одобряват, че плануваният в решението на Министерски съвет период съставлява рестриктивно изискване, което опонира на правото на Европейски Съюз. Също по този начин страните – членки нямат право да одобряват по-неблагоприятни условия от тези, избрани в Директива 2001/55/EO. Предвидените минимални стандарти имат за цел да обезпечат в най-голяма степен правата на уязвимите групи лица и да подсигуряват оптималното им разбиране от държавите-членки, по метод по който националното им законодателство да отговори на потребностите от интернационална протекция. Обжалваното решение влиза в несъгласие с тези цели и по този метод не може да отговори на нуждата от гарантиране на безвредното прекосяване на лицата за завръщане в тяхната страна или район по генезис.

Атакуваното решение опонира и на наредбите на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ). Според наредбите му краткотрайна протекция се дава при положение на всеобщо нахлуване на чужденци, които са принудени да изоставен страната си по генезис, заради въоръжен спор, революция, непозната експанзия, нарушение на човешките права или принуждение в огромни размери на територията на съответната страна или в обособен регион от нея, и които не могат по тези аргументи да се завърнат там. От наредбите на ЗУБ е видно, че законодателят е дал изчерпателна нормативна наредба на института на краткотрайната протекция, в това число и на правата на нуждаещите се от такава протекция. Не е планувана обаче опция тя да бъде получавана без регистрация на лицата и да бъде лимитирана до избрана дата.

Незаконосъобразно е и плануваното в обжалваното решение лица с непознато поданство или без поданство да получават краткотрайна протекция, без експлицитното им волеизявление.Това ги лишава от опцията да изберат да аплайват за незабавна протекция или да аплайват за самостоятелна интернационална протекция, каквато опция им е предоставена по силата на Решение за осъществяване (EC) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година и член 17 и член 19 от Директива 2001/55/ЕО.

Европейската комисия е приложила изключителни ограничения поради войната в Украйна и държавите-членки не могат да одобряват законодателни решения, които опонират на главните правила на правото, с единствения претекст да сведат до най-малко формалностите заради спешността на обстановката.

Решението по административно дело № 3789 от 2022 година може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР