От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а

...
От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а
Коментари Харесай

Димитър Главчев не иска шум в системата за пенсиите

От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а не с 10% както дава така наречен Швейцарското предписание. С умишлен брифинг довечера в Министерски съвет министър председателят Димитър Главчев и обществения министър Ивайло Иванов " желаят да внесат утешение измежду пенсионерите ".

" Никога не сме се колебали какво би трябвало да създадем и не знам от кое място се появиха тези спекулации. Може би ще се успокоят и тези, които внесоха целия този звук в предизборната акция, сподели служебния министър председател Димитър Главчев на оповестеното проекторешение на Национален осигурителен институт за 10% нарастване, както би било тъкмо изчислено въпросното Швейцарско предписание поради по-ниската инфлация. Веднага след изказването на Асен Василев реакция в обществените мрежи пристигна , а през днешния ден към този момент и министър председателят и МТСП се надпреварват да изясняват новото решение.

Според служебия обществен министър Ивайло Иванов, който преди министерстването си беше шеф на Национален осигурителен институт,   това решение няма да бъде казус , защото е и през 2021 година Швейцарското предписание е давало 4,8%, само че Надзорът на Национален осигурителен институт е приел заложени 5%. По думите на Иванов има задоволително налични средства, с цел да се одобряват и изплатят 11% нарастване на пенсиите.

Димитър Главчев изиска и  да не се внася " звук в системата ", а всеки да се концентрира в предизборната акция.
 В конкуренция министър председател и министър твърдят, че пенсиите ще са с 11% по-високи
В конкуренция министър председател и министър твърдят, че пенсиите ще са с 11% по-високи

Съгласно решението на 49-ото Народно събрание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР