Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Прокуратурата подозира, че незаконно се добиват инертни материали от реките

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни инспекции, посредством които да се откри дали е допустимо противозаконен рандеман на инертни материали (наносни отсрочения и строителни материали) от коритата на реките да са довели до разливите им.

Компетентните органи би трябвало да създадат и разбор на ситуацията в страната, заради продължаващите значителни превалявания.

Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи и Министерство на енергетиката следва да извършат взаимна инспекция, която да откри съществуване на нарушавания на Закона за водите и на Закона за подземните благосъстояния в случилите се наводнения при разливите на р. Струма и р. Места, а и другаде, като причина за настъпилото злополучие. Трябва да се реши нуждата от осъществяване на инспекции за съществуването на посочените нарушавания и на други места на територията на страната, за попречване на наводнения, показват от държавното обвиняване.

Министърът на вътрешните работи следва да предприеме незабавни ограничения в сходство с пълномощията по Закона за отбрана при бедствия, указва още ВАП.

Направените констатации, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията и последствията от тях, както и санкциониране на отговорните лица, включително постановени административни актове би трябвало да се отразят в систематизиран отчет до ВАП в къс период. В него да се посочат и възможни случаи на данни за осъществени закононарушения, респ. изпращане на съответните прокуратури или органи на Министерство на вътрешните работи.

Днес министърът на вътрешните работи Христо Терзийски съобщи, че "част от язовирите бяха следено изпуснати поради солидното снеготопене, породени от преваляванията. Не се стигна до тежки произшествия. Създадена е организация за непрекъснато наблюдаване на язовирите и реките ".

По думите му има защита от полицейски патрули там, където има риск от свлачища. Създадена е организация за напредване по обходни направления.

Остава бедственото състояние в редица обитаеми места – Равадиново, общ. Созопол, гр. Белово, общ. Пазарджик, Драгоман, Своге, Костинброд, Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, Враца за квартал Бистрец, селата Бели Извор и Голямо Пещене, Трън.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР