Въпреки заплахите от САЩ Турция получи първите пратки с компоненти

...
Въпреки заплахите от САЩ Турция получи първите пратки с компоненти
Коментари Харесай

Новото оръжие на Турция: какво могат ракетите S-400?

Въпреки заканите от Съединени американски щати Турция получи първите колета с съставни елементи за модерната съветска противоракетна система S-400. Защо това съветско оръжие е толкоз особено?, написа Deutsche Welle.
Турция очевидно ще стане първата и единствена членка на НАТО, която получава модерната съветска противоракетна система S-400. Явно нямаше никаква изгода от апелите на американското държавно управление за анулация на договорката с Русия, чиято обща стойност е 2,5 милиарда $. Във Вашингтон се притесняваха, че посредством своите оръжейни системи Москва би могла да шпионира НАТО. Затова американците заплашиха, че няма да доставят на Турция обещаните американски изтребители F-35.
S-400 е зенитно-ракетен комплекс с огромен и междинен обхват на деяние. Това е най-мощният модел от поредицата противоракетни системи, създадени след Втората международна война в Съюз на съветските социалистически републики и осъвременени по-късно в Русия. Числото 400 символизира оптималния обсег в километри.
Според Министерството на защитата в Москва, S-400 би трябвало да бъде гръбнакът на съветската противовъздушна защита. Системата е пусната в употреба през 2007 година Оттогава от ден на ден военни елементи биват оборудвани с нея – в това число на анексирания полуостров Крим, както и на съветския анклав на Балтийско море Калининград.
Предимствата на S-400
Комплексът S-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, пренасящ 4 ракети. Производител е държавният оръжеен тръст " Алмаз-Антей ", който попада в листата със наказания, наложени от Европейски Съюз и Съединени американски щати поради дейностите на Русия против Украйна.
S-400 е способна да унищожава разследващи самолети, самолети със стратегическо и тактическо предопределение (в това число и " невидими " самолети, създадени по технологията " Стелт " ), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със междинен радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 км. Руските медии настояват, че съветската противоракетна система е по-добра от тази на Съединени американски щати или Франция.
" Докато Западът създава по-добри самолети, руснаците постоянно са били водачи в ракетната технология ", удостоверява Ричард Конъли от университета в Бирмингам, Англия. Според него значимо преимущество е и цената: " S-400 е два пъти по-евтина от американската система " Пейтриът ", споделя Конъли.
Зад покупката на тази противоракетна система обаче биха могли да се крият и политически аргументи. Самият факт, че S-400 е особено проектирана за деяние против американски оръжия, би могъл да бъде прелъстителен за Турция, счита английският специалист.
Според московския боен специалист Александер Голц, закупуването на S-400 е чисто политическо решение. " Турция няма врагове, от които да би трябвало да се пази със S-400. Това е сигнал, оправен към Съединени американски щати и другите, че Анкара упражнява самостоятелна отбранителна политика ", споделя Голц.
Турция ще бъде втората страна след Китай, снабдена с отбранителни системи от типа S-400. И Индия е подписала контракт за 5,5 милиарда $. Някои страни от Персийския залив също демонстрират интерес.
И въпреки всичко: S-400 има и своите дефекти, споделят специалисти. " Системата в никакъв случай не е била тествана в същинска военна обстановка ", акцентира Сиймон Веземан от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира SIPRI. " Единствената противовъздушна система, тествана в борба, беше американската " Пейтриът " по време на войната в Персийския залив през 1991 година "
Русия към този момент е разположила отбранителната си система в Сирия, с цел да пази тамошните си бази. " S-400 можеше да показва качествата си при американския удар над Сирия с крилатите ракети " Томахоук " през 2018 година, само че съветското управление беше задоволително рационално да не я употребява ", изяснява Александер Голц.
Една от особеностите на S-400 е, че тя може да се употребява независимо. Именно това разрешава на Турция да употребява съветското оръжие отвън мрежата на НАТО. Остава въпросът по какъв начин Турция ще отбрани своята S-400 от въздушни набези. В Русия това се случва благодарение на съвременна система за противовъздушна защита на къси дистанции. Дали Турция ще закупи и тази система от Русия? Засега не е ясно. Знае се обаче, че Москва е изразила предпочитание да продава и други оръжия на Анкара.
Идва ред и на S-500
Турция от своя страна се надява на софтуерен продан. Някои елементи за S-400 би трябвало да се създават в Турция. " Но това е по-скоро алегорично присъединяване – няколко винта, не повече ", споделя Александер Голц. Според непотвърдени известия в съветските медии, Москва е отказала да даде достъп на Турция до електронни настройки, като да вземем за пример софтуера, програмиран да разграничава " другар " от " зложелател ".
Докато Русия оборудва личната си войска със S-400, тя към този момент работи интензивно върху идващия модел противоракетна система. Той би трябвало да се назовава S-500 " Прометей " и се чака да влезе в употреба през 2020 година Новата система би трябвало да бъде с още по-голям обхват на деяние и да е способна да унищожава даже ниско летящи спътници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР