Въпреки забраните на Министерството на културатаНов храм от култовия комплекс

...
Въпреки забраните на Министерството на културатаНов храм от култовия комплекс
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Значително откритие още в първите седмици от разкопките на Перперикон през 2022 г.

Въпреки възбраните на Министерството на културата
Нов храм от паметния комплекс край храма на Дионис

Както е известно, през тази година Министерството на културата спря целевото финансиране на разкопките на свещения скален град Перперикон за пръв път от 22 години насам! Това стана, макар че средствата са планувани в Държавния бюджет на Р България. И макар, че Министерството на туризма в лицето на министър Проданов написа особено писмо до младия министър на културата Атанас Атанасов, в което в детайли му обясняваше какъв брой значимо е огромното откриване на Перперикон за развиването на културно-историческия туризъм в Родопите и България.



Първи забележителни находки от разкопките

И въпреки всичко разкопки има! Община Кърджали съумя да отдели колкото може от орязания си от страната бюджет, с цел да финансира разкопките на Перперикон. Разбира се, вместо 80-100 служащи, в този момент успяхме да наемем единствено 19, и то едвам за два месеца. Въпреки това, сензационните находки не закъсняха, заяви проф. Николай Овчаров.

За да имаме резултати, ние се насочихме към един от най-важните браншове в античния град – зоната, директно край фамозния храм с прорицалище на Дионис, изследван от археолозите през 2002-2003 година Ще напомня, че тогава бе оголен описания от античните създатели голям олтар, където са осъществявани предсказанията измежду дима на жертвения огън и разливаното вино. А тук са идвали, с цел да видят бъдещето си, видни персони като Александър Велики и Октавиан Август.
С идването на римляните през 1 век този паметен център се разраства. Непосредствено до античния олтар разкрихме храм на Тракийския конник, където са правени кървави жертвоприношения и са полагани оброчни плочки. От другата страна експертът по антична археология доцент Здравко Димитров разпознава храм на източното провидение Митра, изключително известно измежду римските легиони през 3-4 век, посочи прод. Овчаров.

Ето че в този момент, още веднъж наоколо до олтара на Дионис, излиза още една монументална постройка, датирана най-общо в античния интервал. Прави усещане, че зидовете от чудесно обработени каменни блокове са непокътнати на височина над 2 м. Засега е ясно, че тя е преизползвана и през Средновековието. Твърде допустимо обаче в началния интервал от съществуването си тази величествена постройка също да е била езически храм. Тепърва следва в идващите седмици да се разбере дали това е по този начин и на кой господ е било нарочено светилището.

Вече излизат и многочислени находки – икономически сечива, оръжие, бронзови и сребърни монети от разнообразни столетия. Това са римски сребърни монети от 2-3 в., дребни нумии от 5 век, фолиси от 10-11 век, корубести монети от 13-14 век. Изобилието от находки демонстрира значимостта и смисъла на огромната постройка, която изследваме през този сезон, изясни проф. Овчаров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР