Въпреки всичките си политически и икономически проблеми, Гърция гъмжи от

...
Въпреки всичките си политически и икономически проблеми, Гърция гъмжи от
Коментари Харесай

"Ройтерс": Насред кризата Гърция ще отбележи нов рекорд в туризма

Въпреки всичките си политически и стопански проблеми, Гърция гъмжи от задгранични туристи., отбелязва в просторен репортаж " Ройтерс ". " По малкия екран ни споделиха, че можем да дойдем на отмора и няма проблем ", декларира французинът Тибо Ларан, пристигнал от Нормандия, до момента в който пие кафето си на атинския площад Синтагма. Наоколо друга група френски туристи се насочва към "Щастливия трен на Атина " – влакче, което развежда туристите на главните туристически места в гръцката столица, като да вземем за пример Акропола.

Местата на културното историческо завещание на Гърция и туристическите острови не са се трансформирали съгласно посетителите, макар икономическата рецесия, която докара до затваряне на банки и докара страната до ръба на излизане от еврозоната.

Туризмът си остава със същите темпове – изключително в случай, че до момента той допринасяше за една пета от икономическата активност на страната, до момента в който стопанството на Гърция се свива, може би даже ролята му ще порасне.

"Туризмът е… нашата тежка промишленост – главният стопански източник на пригоди през днешния ден и главният източник на работни места за доста гърци ", съобщи министъра на туризма Елена Кунтура пред Народното събрание тази седмица.

По думите ѝ туризмът сега предлага към 750 000 работни места директно, които могат да стигна до 1.5 млн., в случай че се броят и непряко обвързваните със бранша действия.

Трудно е да се направи статистика за броя на туристите в разгара на сезона, само че е съгласно Егейските авиолинии трафикът е повишен с 19% през юли спрямо юли предходната година.

Икономическото министерство чака пристигналите туристи да надвишат върха от предходната година от близо 21 милиона души. Някои чакат 25 млн. през тази година.

По опашките към фериботите на пристанищата в Пирея и тълпите, радващи се на промяната на караула пред гръцкия парламент, може да се каже, че упованията за растеж не са напразни.

Туристическия бизнес печели от идващи отвън Европейски Съюз и поради слабото евро. Туристите не са наранени от дълговата рецесия и бедността поради икономическите съкращения, високата безработица от 26% и финансовия надзор върху банките.

Въпреки това някои от туристите са добре наясно с рецесията и се радват, че тяхната отмора може да бъде от изгода за Гърция.

В непосредственост до православната черква Капникареа от 11-и век стои двойка, пристигнала от Ланкашър, Англия. Те описват, че са пристигнали за повторно в Гърция тази година на отмора, частично, с цел да могат да оказват помощ:

"Харесва ни, това е прелестно място. Помислихме си, за какво да не харчим парите си тук. Обичаме гърците ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР