Въпреки връхлитащата икономическа криза държавата не изглежда да оптимизира ©

...
Въпреки връхлитащата икономическа криза държавата не изглежда да оптимизира ©
Коментари Харесай

Цветя, коли и кламери за милиони

Въпреки връхлитащата икономическа рецесия страната не наподобява да усъвършенства

© Надежда Чипева Възлагането на публични поръчки през последните седмици е мощно лимитирано, само че не престават да се афишират нови търгове. Редица институции и държавни компании не престават да отделят средства за неспешни действия. Няма да има отсрочване на процедури за доставка на писалищен материали, офис съоръжение и коли. Пренареждане и оптимизация - по този начин най-кратко може да се дефинира икономическият живот в изискванията на пандемия. Ограничителните ограничения, пониженото произвеждане и опашките пред бюрата по труда би следвало да са явен сигнал за приоритизиране на разноските, изключително в обществената сфера. И в случай че публичните поръчки са измерител точно за това, наподобява, че опити в действителност се вършат - през март са били подписани 1262 контракта, до момента в който същия месец през 2019 година те са били с към 25% повече (1654). От началото на април забавянето става още по-голямо - предоставените за първите две седмици поръчки са единствено 165 договора.

Този спад обаче мъчно може да се изясни с желанието на администрацията да реализира избрана оптимизация на разноските си и по-скоро е резултат от хаоса с провеждането на съвещанията на оценителните комисия и отлагането на обществените подписвания на контракти. До огромна степен това се удостоверява от обстоятелството, че оповестените нови публични поръчки не понижават, даже в противен случай - за първите две седмици на април броят им е по-голям по отношение на същия интервал на предходната година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Във финансово изражение пък разликата е още по-голяма - в случай че в този момент са пуснати поръчки за над 750 млн. лева, от 1 до 14 април 2019 година сумата е малко над 360 милиона. Основен принос към настоящия резултат имат ВиК операторите в Сливен, Кърджали, Пловдив и Стара Загора (около 350 млн. лева.), само че усещане вършат и някои от търговете, които не са незабавни и биха могли да изчакат по-добри времена.

Основният въпрос тук е дали в изискванията на приближаваща криза тъкмо в този момент е удачният миг за покупка на коли, да се садят шубраци и цветя в парковете, в които никой не може да върви, или да се купуват писалищен материали и офис съоръжение, изключително в изискванията на все по-бързо навлизащите технологии с оглед рекомендациите за онлайн връзка с администрацията.

Всичко е цветя и рози

Денят е 13 март - България афишира изключително състояние поради коравируса, което депутатите гласоподават единомислещо. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се затварят съвсем всички публични места и търговски обекти, като изключение има единствено за аптеките, магазините за храна и дрогериите. Забраняват се обществените прояви и се стопират образователните занятия.

В същия ден Столичната община разгласява социална поръчка за 6.9 млн. лева без Данък добавена стойност за доставка на разнообразни типове дървета, шубраци, цветя, тревен чим и смески. В момента разходките в парка може и да са неразрешени, само че това няма да попречи на засаждането на пролетни и летни цветя, ще има и разсад в саксийки, даже дървета като явор и клен, а тревите ще се разпределят сред паркове, спортни терени, сенчести места и други Според документите по публичната поръчка крайният период за кандидатстването е изминал на 10 април, а офертите е трябвало да бъдат отворени в понеделник 13 април. Това обаче не се е случило, тъй като съвещанието е било анулирано. Причините за това не се оповестяват, само че от Столичната община обясниха за " Капитал ", че е поради изключителното състояние и постъпила тъжба.

Докато тази поръчка въпреки всичко продължава, столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че се възнамерява да бъдат спестени 5 млн. лева от настоящи поправки и над 8 млн. лева от ремонт на улици, които другояче в този момент са празни поради рестриктивните мерки и ремонтите биха могли да станат бързо и елементарно, без да основават стеснение за жителите.

Новите коли

Столичната община към този момент влезе в новините с желанието си да купи нови коли за дирекция " Транспорт " на стойност 450 хиляди лева без Данък добавена стойност. Търгът не би изглеждал необичайно, в случай че не бяха мненията на градската администрация за фрапантен спад от към 6 млн. лева в приходите на градския превоз и метрото, срив в постъпленията от синята и зелената зона, подбуден от карантината и апелите хората да останат по домовете си.

Нещо повече - поради трагичния спад в приходите на общината, част от който са и постъпленията от превоза, даже се приготвя актуализация на бюджета. За април пък се очаквало обстановката да бъде още по-влошена. Поръчка за 450 хиляди лева беше спряна след създалото се публично неодобрение, само че софийската администрация въпреки всичко ще има два нови, само че лекотоварни автомобила. Те ще бъдат електрически, като общият бюджет, очакван за покупката им, е 100 000 лева без Данък добавена стойност, демонстрира информация в регистъра на Агенцията за публични поръчки.

С нови, освен това цели 50 автомобила ще се снабди и Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО), който ръководи електроенергийната система и следи производството и потреблението във всеки един миг. Бюджетът на публичната поръчка е 1.3 млн. лева без Данък добавена стойност. От документите по поръчката се схваща, че те ще бъдат предопределени главно за транспорт на материали и техника при обслужването и ремонта на обектите и оборудванията на компанията. За " Капитал " от ЕСО обясниха, че това е планувана поръчка, която е била заложена по-рано от оповестяването на изключителното състояние. Това е вторият път в границите на няколко месеца, в който систематичният оператор се пробва да купи нови коли. В края на 2019 година бе оповестена поръчка за доставка на над 80 леки, лекотоварни и високопроходими коли, само че предложения по нея по този начин и не постъпиха и се наложи тя да бъде анулирана.

Камък, ножица, хартия

Списъкът с търговете, които биха могли да изчакат края на изключителното състояние, е повече от дълъг. Например такива, свързани с провеждането на образования, които при сегашните ограничаващи ограничения за събиране на хора са мъчно осъществими. Или пък търгове, свързани с доставката на офис съоръжение и писалищен материали. Въпреки стотиците електронни услуги на държавната администрация (около 140 предоставяни единствено от НАП) и проектите за всеобща цифровизация, които бяха катализирани в актуалната обстановка, разноските за хартия, кламери, принтери и други принадлежности, нужни за богатството на чиновника и спокойствието на клиента, не престават.

Само за последните седмици са оповестени поръчки за принтери за 450 хиляди лева без Данък добавена стойност за потребностите на фонд " Земеделие ", доставка и монтаж на офис обзавеждане за " Български пощи " за към 120 хиляди лева без Данък добавена стойност, покъщнина за 600 хиляди лева без Данък добавена стойност за " Студентски столове и общежития " и други Летище " София ", през което трафикът безусловно е заледен, също е задвижило търг за доставка на писалищен материали и хартия за над 70 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Аналогична процедура е оповестила и Главна дирекция " Гранична полиция ", а горските стопанства в страната с изключение на копирна хартия и кламери са оповестили поръчки и за следгаранционно поддържане на моторни транспортни средства.

Абсурдно в сегашната епидемиологична обстановка наподобява и желанието на Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването за обезпечаване на самолетни билети за транспорт на пасажери и багаж при служебни пътувания в чужбина. Предвидените за задачата средства са 1.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Същото звено е оповестило и поръчка за доставка на компютри и принтери за над 155 хиляди лв..

Всички тези поръчки евентуално са значими и нужни. Но въпросът е дали моментът за сходни разходи е най-подходящият и дали всички тези институции и сдружения не биха могли да се усъвършенстват по този начин, както прави частният бизнес сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР