Въпреки високото напрежение на заседанието, парламентарната правна комисия гласува по

...
Въпреки високото напрежение на заседанието, парламентарната правна комисия гласува по
Коментари Харесай

Парламентът прави последен опит за съдебна реформа |

Въпреки високото напрежение на съвещанието, парламентарната правна комисия гласоподава по законопроекта на адв. Николай Хаджигенов (ИБГНИ) и група народни представители, предлагащ промени в Закона за отбрана на лица. Промените са за преобразуването на „ Бюрото по отбрана “ на очевидци, което в този момент е към основния прокурор, и прехвърлянето на пълномощията върху него към Министерството на правораздаването.

Приетите промени съществено лимитират пълномощията на основния прокурор Иван Гешев, който присъстваше на съвещанието дружно с представители и представители на прокуратурата.

На съвещанието с изключение на непрекъснатите членове на комисията участват и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, водачът на парламентарната група ИБГНИ Мая Манолова и сътрудника ѝ Арман Бабикян.

Членовете на комисията от ГЕРБ закъсняха и не можаха да осуетят приемането на дневния ред, само че макар закъснението си Анна Александрова от ГЕРБ, която е ръководела правната комисия в минали парламенти, изяви такова предпочитание.

Между нея и част от присъстващите имаше замяна на голям брой остри реплики, в това число с Николай Хаджигенов и Радостин Василев от „ ИТН “. След като Василев съобщи, че ще се обади на 112, в случай че тя не се успокои, Александрова даже се обърна към него с думите: „ Ще се обадя на Татяна Дончева “, като след това съобщи на сътрудника си от Движение за права и свободи Хамид Хамид: „ Откак им предложи 500 хиляди, им порасна доста работата “.

Анна Александрова постоянно оферираше процедури, в които изискваше да се четат и неподкрепените в работна комисия оферти по законопроекта, което доста забавя целия развой на гласоподаване.

Депутатът от левицата Крум Зарков се намеси, прикани за успокоение и посочи, че в случай че Александрова още беше отпред на правна комисия, щяха към този момент да са го дали своят вот, защото в никакъв случай не е имало процедура да се четат и неподкрепените оферти по законопроекта.

По време на гласуването по параграфи на законопроекта се появи проблем към смяната на закона засягащ актовете на предпазените очевидци.

Главният прокурор Иван Гешев, съобщи, че не си показва по какъв начин може пред съда да бъде обжалван административен акт на предпазен очевидец.

Крум Зарков му отговори, че след приемането на този текст всичко ще работи както досега, само че органът, който ще взима значими решения, към този момент ще бъде министърът на правораздаването, а не основният прокурор.

Според Гешев приемането на тези промени ще се отрази отрицателно на предпазените очевидци.

„ Представете си, че има локални зависимости и локалният прокурор реши да не работи – сегашната редакция препраща към съвета за отбрана и не е ясно какво се случва “, сподели той.

Гешев изрази и други опасения по отношение на преместването на Бюрото на отбрана в друга постройка и преобразуването му в „ Бюро по отбрана на застрашени лица “ към Министерството на правораздаването.

„ Много здания са предоставени на основния прокурор и ще кажа следното – когато Бюрото по отбрана стана част от прокуратурата, то пристигна без пари. След като министерство на правораздаване има предпочитание да пази очевидци, разумно е да си подсигури чиновници и парцели “, счита Иван Гешев. 

Крум Зарков му отговори, че от прокуратурата ще имат 3 месеца, в които в подпомагане с основната прокуратура и другите институции да провеждат този трансфер.

Мая Манолова съобщи, че не е значимо какво ще стане с една постройка, а по какъв начин тъкмо ще се преустрои Бюрото за отбрана.

Говорител от Министерството на правораздаването съобщи, че би трябвало да има място, където да се обитава Бюрото, а не да се „ взимат здания от прокуратурата “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР