Въпреки усилията за разрешаване на военния конфликт между Русия и

...
Въпреки усилията за разрешаване на военния конфликт между Русия и
Коментари Харесай

ЦИД: Санкциите срещу Русия изискват мерки за българската сигурност

Въпреки напъните за разрешаване на военния спор сред Русия и Украйна, това наподобява малко евентуално в кратковременен интервал и по тази причина трябват бързи дейности по отбрана на националната сигурност на България със характерен фокус върху филантропичните аспекти, стратегическата връзка и енергийната сигурност. Това се показва в позиция на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) по отношение на заплахите за страната ни от наложените от западните страни наказания против Русия.

Според неправителствената организация, след практическото изключване на Русия от международната стопанска система, има заплаха тя да ускори потребления от години необятен инструментариум за влияние върху Европа, в това число върху България, за делегитимиране и подкопаване на единството на Европейския съюз и НАТО. Затова ЦИД показва няколко спеши стъпки за предотвратяване от тази заплаха.

Оказване на филантропична помощ, предоставяне на леговище и опция за работа на избягалите от войната украинци, само че и филантропично обезпечаване на българските малцинства, живеещи на територията на Молдова и Украйна, са измежду филантропичните акценти.

От центъра означават, че има усилване на съветската агитация и дезинформация по отношение на задачите на спора в Украйна, аргументите за експлоадирането на войната и позицията, която България и нейните евроатлантически сътрудници ще заемат. Налице е и преекспониране на културните и религиозните връзки на България с Русия, за де си обезврежда по-твърда реакция на българското държавно управление, считат от организацията. По нейни наблюдения неофициални мрежи за въздействие в политиката, стопанската система и медиите са се задействали да саботират единната позиция по спора, в това число да дестабилизират държавното управление за енергийната политика и военните доставки за Украйна.

Необходима е незабавна реакция на ДАНС и военното разузнаване, които да наблюдават дейностите на съветски мрежи у нас и да проучват дезинформацията от български медии с съветска благосъстоятелност и с потвърдени близки връзки до Русия. Трябва да се ускори ролята на Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция за гарантирането на безпристрастното предаване на информация от украинския спор, позицията на българското държавно управление и дейностите на Европейски Съюз и НАТО. Необходима е стратегическа връзка, която да обезврежда дезинформационните послания от Русия и от проруски източници в България, считат още от ЦИД.

В региона на енергийната сигурност специалистите от центъра означават, че в случай че бъдат наранени доставките на съветски недопечен нефт Юралс за рафинерията " Нефтохим ", те могат да бъдат сменени с бленд от арабски тежък нефт, импортиран от Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Цената на доставка е към 1-2 $ над цената на съветския нефт, а с Турция може да се беседва за гарантиране преноса на различните доставки през Босфора, показва се в разбора. Н гръцкото държавно управление може да се координира увеличение на вноса на нефт и горива на пристанищата на Егейско море, предлага още ЦИД

90-дневният петролен запас на страната е запасите от горива може да се употребяват за покриване на потреблението и задържане на цените при внезапно повишаване на нефта на международните тържища. Същият метод може да се приложи по отношение на складовите наличия на " Нефтохим ", считат от организацията.

За гарантиране на газовите доставки тя предлага а държавното управление да организира договаряния с главните снабдители на полутечен природен газ за Европа в това число Съединени американски щати, Катар, Нигерия и Алжир за обезпечаване на спомагателни количества за " Булгаргаз ". Тези преговории обаче би трябвало да бъдат координирани с Гърция и Турция, предлага ЦИД.

Центърът напомня, че топлофикациите могат да минат на мазут при проблем с газовите доставки, както и да може да се употребяват стратегическите ресурси за тяхната работа.

При неспособност за импорт на различни количества е належащо основаването на организация на потреблението на природен газ за отбрана на най-уязвимите консуматори – топлофикации, крайни доставчици на газ за семействата, лечебни заведения, учебни заведения и детски градини. Трябва да се възнамерява и поетапно спиране на работата на огромните индустриални консуматори на природен газ, като те биват обезщетени посредством оповестяване на търгове за третичен запас – т.е. да им се заплаща, с цел да не работят и да не употребяват газ, с цел да има за по-важни обекти.

Според Центъра за проучване на демокрацията би трябвало да се проведат незабавни диалози с мрежовите оператори на Гърция, Турция и Румъния за авансово установяване на разпределението на стратегически количества природен газ за потребностите на района в обстановка на прекъсване на съветските доставки. България би трябвало да контракти безпроблемен достъп до пристанищата за регазификация в Средиземно море (например Ревитуса в Гърция и Мармара в Турция). България е належащо да резервира потенциал на пристанището Ревитуса, с цел да стартира импорт на различни количества полутечен природен газ, предлага още ЦИД.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР