Въпреки шумните акции прокуратурата не може да убеди обществото, че

...
Въпреки шумните акции прокуратурата не може да убеди обществото, че
Коментари Харесай

Димитър Марков: Гешев ще трябва да даде оценка за Цацаров

Въпреки шумните акции прокуратурата не може да убеди обществото, че си прави работата. Прокуратурата в един миг ще би трябвало да отговори на въпроса какво и за какво не се е случвало години наред по време на мандата на предходния основен прокурор Сотир Цацаров, а актуалният основен прокурор ще би трябвало да даде оценка за неговия предходник.
Това сподели в изявление за БНР Димитър Марков от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Колкото по-активна и в публичното пространство става прокуратурата, колкото повече шумни случаи влизат във фокуса на публичното внимание, толкоз повече в обществото ще назряват въпросите за какво тези случаи, които явно не датират от тази година, са били отвън радара на прокуратурата при мандата на нейния предишен началник. Това е нещо, на което господин Гешев в един миг ще би трябвало да откри съответен отговор. Прокуратурата сега работи по неща, по които господин Цацаров в неговия мандат би трябвало да е знаел, би трябвало да е видял и би трябвало да е направил – най-малко част от нещата, които новият началник прави. ", разяснява още Марков.

Според Марков, когато назрее моментът Гешев да даде оценка на Цацаров, ще стане ясно „ доколко двамата са взаимно подкрепящи се “.

Димитър Марков очерта проблем, датиращ от мандата на Сотир Цацаров, който по думите му стои в основата на публичното доверие в прокуратурата. Въпреки шумните акции и знакови фигури, които финишират в арестите, прокуратурата не може да убеди обществото, че си прави работата, счита Марков.

„ Докато не се натрупа сериозна маса от неоправдателни присъди по отношение на тези лица, всичко остава в областта на догадките, че става въпрос за една, леко като разпра, за нещо, което е на ръба на закона. Цялата принуда се концентрира в един интервал от време, в който лицето не е наказано. “

Марков дефинира като пресилени публичните упования за съществени последствия от „ Апартаментгейт “. Според него те са били основани от шума към случая и са били разпалвани през медиите, вместо страната да приложи наказания през механизмите, с които разполага. По думите му нарушаванията са били преекспонирани и мъчно би се стигнало до съществени наказателно-правни последствия, свързани с тези покупко-продажби.

Много по-голям и забележим е казусът, че никаква политическа отговорност не се пое от въвлечените лица, разяснява Димитър Марков. Като изключение той уточни Цецка Цачева, само че при Цветан Цветанов и Пламен Георгиев имотните проблеми не са се отразили върху политическата им кариера. „ И чакаме просто нещата да заглъхнат и да забравим за това неприятно леке от тяхното минало. “

Относно акцията против заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, Димитър Марков уточни, че до момента в който не забележим глоба на съда, не можем да твърдим, че " тези акции са основателни и задачата е фактически използването на цялата тежест на закона, а не неща, които остават скрити за обществото, един олигарх бива удрян, различен олигарх не трябва удрян или пък един министър бива нападнат за сметка на различен и така нататък “

В обществото ясно се вижда, че при съществуването на информация, сигнали и напрежение по избрани тематики прокуратурата много съзнателно и даже нападателно подхожда към едни от тях, само че подценява и очевидно не желае да се ангажира с други, акцентира анализаторът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР