Въпреки призивите на Института за обществено здравеопазване и другите компетентни

...
Въпреки призивите на Института за обществено здравеопазване и другите компетентни
Коментари Харесай

Масово нарушаване на мерките на погребението на починалия от COVID-19 митрополит Амфилохий

Въпреки апелите на Института за публично опазване на здравето и другите способени органи, вярващи и свещеници не съблюдаваха противоепидемичните ограничения на погребението на митрополит Амфилохий, оповестява белградският вестник " Данас ", като цитира черногорските медии. Г

олям брой вярващи се събраха през вчерашния ден в храма на Христовото възкресение и пред него без да съблюдават физическата отдалеченост, а мнозина не носеха и маски. Забелязано бе и че доста жители се причестяват с една и съща лъжичка. Мерките не бяха спазвани и в събота в Цетине.

Медиите демонстрират по какъв начин огромен брой вярващи, в това число деца, целуват изложеното в открит ковчег тяло на Амфилохий, който умря в петък от Ковид-19 . Директорката на Клиничния център на Черна гора Невенка Павличич изиска от Националния координационен щаб да подреди ковчегът да бъде затворен и митрополитът да бъде заровен съгласно разпоредбите за всички, които починат от Ковид-19, а не да се вършат събития и промоции на водачи на други страни ".

Сръбският президент Александър Вучич бе изразил подготвеност да приказва на погребението . Министърът на защитата Небойша Стефанович съобщи, че решението за посещаване на държавна делегация на Сърбия на погребението на Амфилохий в нито един миг не е била сложено под въпрос, само че въпреки всичко решението не е било елементарно, пишат сръбските вестници.

" Мисля, че в символ на почитание към починалия митрополит щеше да е добре да беше приказвал и президентът Вучич, което би било още едно политическо обръщение ", сподели той.

 Снимка: AP/БТА

Сръбската Нова ТВ оповестява, че в същия град, в по този начин наречената Сръбска къща, Вучич дал нормалната си конференция на която, както нормално показал достиженията си. Този път това се състоя в Черна гора и по време на погребението на Амфилохий. Президентът на Сърбия гордо съобщи, че неговата страна е вложила доста в прилежащата страна, че ще продължи да го прави и няма да се трогне от рецензиите на тези отрицателно настроени лица, на които им пречи, че той дава доста пари за Черна гора. Вучич сподели, че в случай че продължат да подлагат на критика неговото милосърдие, ще продължи да оказва помощ още повече на сърбите в Черна гора, оповестява Нова.рс.

" Можеше да избере различен ден да се показва. Нищо свято ли няма за него ", споделил локалният сърбин Йово, когато от медията го помолили за коментар за идването на сръбския президент в Черна гора.

" Не би било добре до го освиркаме, въпреки той да заслужи това . Тук не е мястото за това ", споделил и един от свещениците, подготвяйки се да влезе в храма, с цел да се причисли към молитвите за Амфилохий.

Въпреки нуждата постоянно да бъде на напред във времето, този път концепцията за президента Вучич се провали изцяло. Епископите постановиха несъгласие на неговата тирада, а аплодисментите, с които бе привикнал, липсваха. Вместо това споменаването на неговото име бе изцяло пренебрегнато от присъстващите, макар че даже (сръбският представител в босненското Председатлство) Милорад Додик получи овации, написа Нова.рс.

Докато защитата приготвяше място за Вучич събраните пред храма хора отхвърлиха да се оттеглен и да създадат място за прекосяването му.

" Не сме пристигнали тук поради Вучич, а поради Амфилохий, отговаряха яростно жителите на настояването да се направи място за прекосяване на сръбския президент, оповестява малкия екран.

 Снимка: AP/БТА

Така режисираното от сръбските управляващи зрелище претърпя цялостно крушение в Подгорица. Вучич остана вторичен облик в черногорската история за Амфилохие Радович. Неговото име и фигура останаха в сянката на стареца с короната. Днес отивайки си, го победи, показвайки по този метод, че няма недосегаеми. Такъв не бе нито (президентът на Черна гора Джуканович) Мило, не е и Вучич, написа Нова.рс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР