Въпреки пандемията Полша чупи всички икономически рекорди и осигурява на

...
Въпреки пандемията Полша чупи всички икономически рекорди и осигурява на
Коментари Харесай

Икономическо чудо: Полша смая света в кризата

Въпреки пандемията Полша чупи всички стопански върхове и обезпечава на процедура цялостна претовареност на жителите си. Как съумява да го реализира, споделя.

Полша е тежко наранена от третата вълна на пандемията. Наскоро бе маркиран нов връх от 35 000 новозаразени за едно денонощие. От началото на март в устрема си да понижи високата заболеваемост, която към този момент надвиши 500 нови инфекции на 100 000 души в границите на една седмица.

Всичко това би трябвало да докара до тежка пролетна меланхолия в стопанската система и търговията, само че се случва тъкмо противоположното, написа " Райнише Пост ". Полша продължава да бележи триумфи във времената на пандемия, като че ли си няма работа със страшна пандемия, а с елементарна хрема.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Дълги години полската стопанска система вървеше единствено нагоре. После и...

Да вземем да вземем за пример заетостта: 3,1% безработни през януари значи на процедура цялостна претовареност. Или различен образец с растежа: през 2020 година за първи път след международната финансова рецесия бе маркиран лек спад в брутния вътрешен артикул (БВП). След което обаче Полша, която от началото на века е утроила този индикатор, се оказа с най-хубави позиции от всички страни в Европейски Съюз. Минусът от 2,8% е нищо спрямо Франция, където спадът е 8,3 на 100, или в Германия – минус 5%.

В рецесията с ковид Полша играе ролята на значим стабилизатор за немската стопанска система, споделя в тази връзка Ларс Гутхайл, началник на Германската външнотърговска камара във Варшава, представен от " Тагесшау ". Числата го потвърждават: макар пандемията през 2020 година Полша е изнесла за Германия толкоз доста артикули и услуги, колкото в никакъв случай преди този момент. Износът за 58,1 милиарда евро надвишава с 1% върха от предходната година. По този метод Полша се трансформира в четвъртия максимален вносител в Германия, измествайки Франция. А пред нея са единствено Китай, Съединени американски щати и Нидерландия.
Роберт Левандовски на международната стопанска система

Поглеждайки към вноса, нещата също наподобяват добре: този от Германия е понижен едва – единствено с 1,8%, в случай че износът от Федералната република за Франция е понижен с двуцифрено число. Всичко това дава съображение на икономиста от Световната банка Марчин Пятковски да назова Полша " Роберт Левандовски на международната стопанска система " – същински рекордьор, тъкмо като нападателя на футболния клуб " Байерн Мюнхен ". Пятковски не стопира дотук, прогнозирайки че със своята изключителна конкурентоспособност Изтокът на Европейски Съюз има историческия късмет да настигне Запада в стопански проект.

Все отново на какво се дължат грандиозните стопански триумфи на Полша? Ръководителят на Германската външнотърговска камара във Варшава Ларс Гутхайл акцентира, че " в това време полската стопанска система е мощно диверсифицирана " и това се е изплатило във времената на пандемия. Действително Полша е по едно и също време и експортно насочена земеделска страна, и промишлен център. А разполага и с доста сполучливи дребни и междинни предприятия. За това доста са съдействали европейските дотации, които Полша употребява по-пълноценно от всяка друга страна членка.

Полша не е член на еврозоната. Но и това се оказва по-скоро преимущество в сложните времена, отбелязва " Райнише Пост ". Както по време на международната финансова рецесия, по този начин и при пандемията злотата доста се обезцени по отношение на еврото, от което полският експорт поевтиня с до 10% в съпоставяне да вземем за пример с френския. С взор към бъдещето обаче икономическият триумф евентуално ще зависи от други фактори, в това число от политическото развиване.

Откакто във Варшава ръководи националноконсервативната партия " Право и правдивост ", Полша води остри разногласия с Европейски Съюз във връзка с правовата страна и демократичните полезности. Икономистът Пятковски е уверен: " Който желае да има трайни стопански триумфи в Европа, има потребност от мощни демократични институции ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР