Въпреки официалното удължаване на примирието, днес отново избухнаха ожесточени боеве

...
Въпреки официалното удължаване на примирието, днес отново избухнаха ожесточени боеве
Коментари Харесай

Нови сблъсъци в Судан въпреки примирието

Въпреки формалното удължение на примирието, през днешния ден още веднъж избухнаха яростни боеве сред армията на Судан и паравоенни формирования, откакто Организация на обединените нации предизвести, че филантропичната обстановка е достигнала " сериозна точка ".


Повече от 500 души бяха убити, откогато на 15 април избухнаха сраженията сред фактическия водач на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, който управлява постоянната войска, и някогашния му заместител Мохамед Хамдан Дагло, който командва мощните паравоенни сили за бързо реагиране.

Оттогава милиони суданци към столицата се крият в домовете си с намаляващи количества храна, вода и електричество, защото военните самолети, извършващи бомбардировки, са подложени на мощен обстрел от зенитни оръдия.

" Военни самолети летят над южен Хартум и зенитни оръдия стрелят по него ", споделя един от жителите, до момента в който различен очевидец споделя пред Агенция Франс Прес, че също чува " мощна пукотевица " в региона.

Бурхан и Дагло се договориха неведнъж за примирия, които не бяха спазвани и всяка от страните неведнъж обвиняваше другата за честите нарушавания. Последното помирение беше удължено в неделя със 72 часа.

Милиони суданци са в капан в страната, където филантропичните служащи са измежду починалите, филантропичните уреди са разграбени, а задграничните групи за помощ са принудени да спрат всички интервенции по оказване на помощ.

Главният филантропичен чиновник на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи в неделя, че се насочва към района, с цел да помогне за " незабавното подкрепяне на милионите хора, чийто живот се е преобърнал за една нощ ".

" Хуманитарната обстановка доближава сериозна точка ", сподели той. " В най-тежко засегнатите градски центрове, изключително в Хартум, липсват артикули, нужни за оцеляването на хората. "

" Разходите за превоз от най-засегнатите региони набъбнаха експоненциално, което оставя най-уязвимите хора в неспособност да се придвижат до по-безопасни региони. "

50 000 души бягат по суша

Около 50 000 души са избягали от вилнеещия спор и са потърсили леговище в прилежащи страни, в това число Чад, Египет и Централноафриканската република, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

Сраженията провокираха и всеобщо бягство на чужденци и интернационален личен състав, като страните по света започнаха трескава евакуация по суша, море и въздух.

Силите за бързо реагиране на Дагло водят началото си от Джанджауидите, разгърнати от някогашния мощен мъж Омар ал-Башир в суданския район Дарфур, което докара до обвинявания във военни закононарушения против Башир и други лица.

Обстановката е усложнена в допълнение, защото Централната аварийна полиция, ситуирана на територията на Хартум, с цел да " пази собствеността на жителите " от грабежи, е предизвестена да не се включва в боевете.


Миналата година Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на Централния запас за " съществени нарушавания на правата на индивида ", свързани с потреблението на " несъразмерна мощ " против продемократичните митинги след преврата от октомври 2021 година, който докара Бурхан и Дагло на власт.

Разграбени уреди на Организация на обединените нации -

По данни на здравното министерство на Судан минимум 528 души са починали, а близо 4600 са ранени, само че има опасения, че броят на жертвите е доста по-голям.

Сраженията се разпространиха и в целия Судан, изключително в от дълго време размирния район Дарфур, където очевидци оповестяват за интензивни спорове и грабежи.

Организация на обединените нации заяви, че минимум 96 души са починали в Ел Женейна, Западен Дарфур.

Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации предизвести, че размириците могат да доведат до апетит още милиони хора в страната, където 15 милиона души към този момент се нуждаят от помощ, с цел да избегнат глада.

По данни на Световната здравна организация, в Хартум действат единствено 16 % от здравните заведения, като доста от тях са обстрелвани.

В неделя първият аероплан на Червения кръст донесе 8 тона филантропична помощ от Йордания в Порт Судан, който до момента не е обиден от боевете и служи като евакуационен център.

Помощта включва хирургически материали и медицински комплекти за стабилизиране на 1500 пациенти.

Регионалните сили се причислиха към договарянията, с цел да оказват помощ за преустановяване на насилието.

Пратеник на Бурхан се срещна в неделя в Рияд с министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан, който прикани за възобновяване на спокойствието в Судан, оповестиха от министерството му.

Египет свика за през днешния ден среща на непрекъснатите делегати на Арабската лига, с цел да обсъдят " обстановката в Судан ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР