Въпреки надеждите ражданията у нас не се увеличиха и по

...
Въпреки надеждите ражданията у нас не се увеличиха и по
Коментари Харесай

Пандемията не доведе до ръст на ражданията

Въпреки очакванията ражданията у нас не се усилиха и по време на пандемията. 53 968 са били те през предходната година против 54 762 през 2019 година, демонстрира разбор на „ Индекс на лечебните заведения “. Данните за правенето му са предоставени от НЗОК.

Със 794 са по-малко ражданията през миналата година спрямо миналата. Така 2020 година се оказва следващата, в която раждаемостта у нас бележи спад.

Къде?

Раждания през предходната година в България са се направили в 105 лечебни заведения, като диспропорциите в броя им не престават да са налице. Тринайсет са лечебните заведения, в които има над 1000 раждания на година. Най-много – над 2 хиляди, са ражданията в четири столични лечебни заведения – „ Майчин дом “ – 3397, „ Шейново “ – 2285, „ Св. София “ – 2233, „ Надежда “ – 2045, както и в „ Селена “ в Пловдив – 2279, и „ Проф. Димитър Стаматов “ във Варна – 2001. В други 14 лечебни заведения в страната ражданията са даже под 100. Най-малко – под 50, са ражданията най-вече в по-малки общински лечебни заведения, като тези в Каварна, Кубрат, Мадан и Белоградчик. Освен в сходни отдалечени региони обаче, под и към 50 раждания има и в лечебни заведения в огромни регионални градове като Хасково и София. Там те се правят в частни клиники.

Как?

Два са главните способи, по които се правят ражданията у нас – обикновено и секцио. Делът на ражданията с Цезарово сечение е 47%, той е съвсем еднакъв на каузи на ражданията по естествен път. И тук съществуват огромни диспропорции в използването на двата метода. Близо 40 са лечебните заведения, в които делът на ражданията със секцио е по-висок от междинния за страната. Над 80% е Цезаровото сечение в „ Торакс “ в Пловдив, „ Св. Марина “ в Плевен, „ Лозенец “ в София. В страната има лечебни заведения, в които по този способ са осъществени 100% от ражданията в тях. В „ Хигия “ в Хасково да вземем за пример през 2020 година са осъществени 23 раждания, всички посредством Цезарово сечение. В същото време има и лечебни заведения, в които 100% от ражданията са осъществени по натурален път. Такива са „ Св. Петка Българска “ в Нова Загора, където е имало 122 раждания, както и МБАЛ-Белоградчик с 44 раждания, МБАЛ-Ихтиман с 91 раждания и други Запазва се релативно идентичен и броят на ражданията с форцепс или вакуум. През предходната година по този метод са осъществени 408 раждания против 429 през миналата. Най-голяма част от тях са осъществени в огромните профилирани АГ-болници като „ Майчин дом “ и „ Шейново “, където се вършат и най-голяма част от тежките раждания.

Смъртност и затруднения

Процентът на смъртността при ражданията се резервира под единица. През предходната година той е бил 0.62% против 0.52% през миналата. Смъртността е над 1% в 21 лечебни заведения. Най-висока - над 2 и даже 4 на 100, е смъртността в три лечебни заведения с дребен размер раждания – във Видин, Нова Загора и Белоградчик.

През предходната година недоносените бебета са намалели с един процентен пункт. Делът им е бил 12.37% от всички раждания против 13.37% през миналата. Най-много недоносени бебета е имало в неонатологиите на огромните профилирани АГ-болници, както и на регионалните – над 30% са били недоносените в „ Майчин дом “ в София, над 40% в УМБАЛ-Пловдив и така нататък В близо 30 лечебни заведения са били обгрижвани и бебета с висока степен на недоносеност – под 1499 гр. Броят на децата, които са се родили с естествени килограми – над 2500 гр., само че са имали потребност от специфични грижи в неонатология, са били 19 433, против 19 856 през 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР