Въпреки краткия мандат на служебното правителство здравният министър Стойчо Кацаров

...
Въпреки краткия мандат на служебното правителство здравният министър Стойчо Кацаров
Коментари Харесай

Започва ревизия на действията на властите през пандемията

Въпреки късия мандат на служебното държавно управление здравният министър Стойчо Кацаров разпореди тежка задача - в период до 30 дни Националният център по публично здраве и разбори да извърши разбор на дейностите, свързани със здравното обслужване на популацията по време на пандемията. Проверката би трябвало да обхване интервала от 1 март 2020 година до 31 май 2021 година

Центърът следва да дефинира директните и косвени аргументи за огромния брой умряли хора, както и да оцени въздействието на разпространяването на  COVID-19 върху записаната смъртност. В осъществяване на заповедта Националният център ще проучва общия брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици за посочения период; общия брой смъртни случаи по причина COVID-19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици. НЦОЗА би трябвало да уточни съответните индикатори за смъртност на 100 хиляди души население по възрастови групи, по седмици и по области.

На Националния център се разпорежда още да проучва активността на центровете за незабавната здравна помощ, на първичната извънболнична помощ, на профилираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната здравна помощ. Освен това би трябвало да показа хронологично и да проучва дейностите на държавното управление и на Националния действен щаб по време на епидемията от позиция на запазване на здравето на жителите, както и да показа разбор за посочения интервал на съответните дейности, свързани с COVID-19 на министрите на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов, дм. и Кирил Ананиев, районните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни заболявания, НЗОК и други органи и организации, имащи отношение и присъединяване в противодействието на епидемията.

Не на последно място, центърът би трябвало да наблюдава и оцени резултата от използването на обособените противоепидемични ограничения, обезпечаването на ваксини и организацията на имунизационния развой.

В обсега от действия на този център влизат точно подобен вид разбори и обработка на статистика, само че предоставената инспекция евентуално е прекомерно амбициозна задача за 30 дни. Подобни разбори към този момент започнаха да се появяват в другите страни, до момента в който у нас всичко е конфликт на лекарски лобита и хвалби, които постоянно не стъпват на никаква справедлива информация. Във Англия да вземем за пример от време на време излизат проучвания и оценки какъв брой хора са били инфектирани с COVID-19 в болнична среда, по целия свят бяха оценени резултатите от разнообразни ограничения. У нас за подобен разбор за пръв път става дума.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР