Въпреки факта, че през есента на 1941 г. германците са

...
Въпреки факта, че през есента на 1941 г. германците са
Коментари Харесай

Какво щеше да се случи, ако през 1941 г. немците бяха превзели Москва?

Въпреки обстоятелството, че през есента на 1941 година германците са в покрайнините на Москва и скоро могат да обхванат в самия град, Сталин не напуща столицата. Но опцията за проваляне край Москва била прегледана от анализатори от Кремъл. И бил създаден обстоен проект за деяние, както и били подхванати нужните ограничения при положение, че това се случи. Официалната агитация неведнъж е цитирала думите на Кутузов: „ Със загубата на Москва не е изгубена Русия “.

„ Резервната столица “ 

В случай на загуба на Москва, град Куйбишев (Самара) трябвало да се трансформира в „ аварийна столица “. Наполовина той към този момент се бил трансформирал в столица: през октомври 1941 година държавното управление и дипломатическият корпус били евакуирани в този град. Дикторът Левитан известявал със стоманения си глас: „ Говори Москва… “ -само че не от Москва, а от Куйбишев.

На 15 октомври 1941 година Държавният комитет по защита издава строго конфиденциален декрет № 801сс „ За евакуацията на столицата на Съюз на съветските социалистически републики Москва в град Куйбишев “.

А това е залата за заседания на държавния бункер в Куйбишев (днес там има музей).

Макар и супер секретна, било невероятно да се прикрие огромната евакуация на държавни организации, държавни и партийни организации. Ръководителите от междинен и по-нисък сан избягали от града със фамилиите си, изнасяйки персонална и държавна благосъстоятелност.

Фабриките се подготвяха за миниране, на служащите се плащала цялата месечна заплата. Метрото не работело (единствен път в историята му): подготвяли го за взривяване и наводняване.

Всичко това предизвикало безпорядък, който царувал в Москва от 16 до 19 октомври. Под въздействието на тази вълна на обща безнравственост Сталин трансформирал решението си за евакуация.

Той осъзнал, че след заминаването му ръководството и съпротивата в Москва най-сетне ще рухнат и столицата неизбежно ще падне. Затова той поел риска да остане в Кремъл, дружно с няколко члена на Политбюро и дребна група чиновници от оперативното управление на Генералния щаб.

„ Ако се наложи, самичък ще поведа този полк в офанзива “

В записките на Жуков и спомените на лицата от обкръжението на вожда е разказан следният епизод. Когато държавното управление си тръгнало, всички чакали заминаването на Сталин, само че никой не посмял да го попита за това. Накрая била открита внимателна дефиниция:

„ Другарю Сталин, може ли към този момент да изпратим гвардейски полк в Куйбишев? “ – „ Не може. Ако е належащо, аз самият ще поведа този полк в офанзива ”- отговорил  вождът.

Имало подготвен специфичен трен за него, който съгласно показанията на защитата бил изцяло подготвен. Освен това: на летището Фрунзе аероплан „ Дъглас “ дружно с прикриващи го изтребители също бил в подготвеност. Сталин обаче по този начин и не стигна нито до железопътните релси, нито до летището.

Какво щеше да стане, в случай че немците въпреки всичко бяха завладяли Москва?

В този случай щабът на Върховното основно командване възнамерявал да сътвори нова стратегическа линия на защита: по линията Витегра – Череповец – Рибинск – Ярославл – Горки – Пенза – Саратов – Сталинград – Астрахан. По тази укрепена линиябило планувано да се разположат 10 нови аварийни армии и зад нея, при положение на проваляне край Москва и в Украйна, трябвало да правят отстъпка останките от другите руски армии.

Южната част на този рубеж, който минавал по Волга, съвпадала с линията, която съгласно проекта Барбароса немските войски в последна сметка трябвало да доближат.

Само че Хитлер и неговите стратези възнамерявали да отхвърлен останките от руските войски, които към този момент били изцяло изгубили надзор и бойна успеваемост, оттатък Волга. А Сталин разглеждал това оттегляне единствено като насилствен вид, при който съпротивата по този начин или другояче би траяла.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР