Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в

...
Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в
Коментари Харесай

Червените ябълки изчезват заради климатичните промени

Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в магазините, алените нормално са най-търсени. Но, както наподобява, алените ябълки евентуално ще изчезнат от пазара скоро, оповестява Би Би Си, а за това са отговорни климатичните промени.
Цветът на ябълката идва от равнищата на експресия на избрани гени в кората й, откриха учените. Дейвид Кейни, откривател на растения и храни в Нова Зеландия, изясни, че набор от ензими работи дружно за превръщането на избрани молекули в пигменти, наречени антоцианини.
Нивата на тези ензими управляват протеина, който контролира експресионния ген - наименуван MYB10, тъй че колкото повече MYB10 има, толкоз по-червена е кората.
За да се получи изцяло алена ябълка, температурите би трябвало да останат ниски. Защото в случай че се покачат над 40 градуса по Целзий, равнищата на MYB10 и антоцианин падат. С повишението на температурата е по-трудно да се добие алена ябълка, откриват фермерите.
Вече има все по-малко и по-малко типове, а постоянно на пазара се употребяват добавки, с цел да придадат на ябълките неестествен цвят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР