Въпреки че храната сама по себе си не допринася за

...
Въпреки че храната сама по себе си не допринася за
Коментари Харесай

10 храни, които ускоряват процеса на стареене на тялото

Въпреки че храната сама по себе си не способства за процеса на стареене на тялото, някои храни могат да ускорят неговото настъпване. Това са по този начин наречените крайни артикули на гликация (AGEs), които се образуват, когато протеин или мазнини се свържат със захар.

Ако обичате да си похапвате такива храни понякога, кожата ви евентуално няма да се повреди изцяло. Все отново, добре е да сте наясно с тези от тях, които носят риск от подкрепяне на процеса на стареене и какви храни можете да употребявате като сурогат.

В тази публикация ще ви срещнем с 10-те храни, които форсират процеса на стареене на тялото.

1. Пържени картофи

Пържените картофи са засищаща храна, само че комбинацията от лой и сол води до образуването на AGEs.

Храните, които са пържени в лой при високи температури, освобождават свободни радикали, които предизвикват увреждане на кожата на клетъчно равнище и спомагат за ускорение на признаците на стареене на кожата. Големите количества сол могат да изтеглят водата от кожата и да причинят дехидратация, което ще направи кожата ви по-податлива към поява на бръчки.

Заменете пържените картофи с печени сладки картофи. Сладките картофи са богати на мед, който подкрепя производството на колаген.

2. Бял самун

 Белият самун форсира стареенето

Когато рафинираните въглехидрати в белия самун взаимодействат с протеина, те предизвикват образуването на AGEs, което може докара до появяването на хронични болести, както и да форсира стареенето.

Заменете белия самун с богатия на антиоксиданти пълнозърнест самун, които не съдържа добавена захар.

3. Бяла захар

Захарта способства за образуването на AGEs, както и за появяването на кожни проблеми като акне. Ако имаме доста захар в диетата си, процесът на AGE се подтиква и се форсира още повече, най-много когато сме изложени на слънчева светлина.

Заменете бялата захар с плодове, мед или черен шоколад. Боровинките са доста подобаващи за попречване на загубата на колаген.

4. Маргарин и масло

 Маргаринът е храна, която забързва преждевременното стареене на кожата

Хората, които не употребяват нито маргарин, нито масло, имат доста по-малко увреждане на кожата, спрямо тези, които го вършат. Маргаринът е по-лош от двете, защото е с високо наличие на трансмазнини. Тези трансмазнини могат да създадат кожата по-податлива на ултравиолетовото излъчване, което ще способства за увреждане на колагена и еластичността на кожата.

Заменете маргарина и маслото и със зехтин или авокадо.

5. Преработени меса

Преработените меса като бекон, кренвирши и разнообразни салами могат да увредят положението на кожата. Тези меса са с високо наличие на сол, наситени мазнини и сулфит, които я дехидратират и предизвикват инфектиране.

Заменете модифицираните меса с постно пуешко и пилешко месо. Те са богати на протеин и аминокиселини. Друга алтернатива е да употребявате яйца или фасул.

6. Млечни артикули

 Млечни артикули - стареене на кожата

Някои хора виждат позитивна смяна в кожата си, когато заобикалят приема на млечни артикули. Други въобще не откриват основна разлика.

Млечните артикули могат да повлияят на всеки по друг метод. При някои те може да усилят възпалението в организма, което води до оксидативен стрес - една от главните аргументи за прибързано стареене.

Заменете млечните артикули с други храни, богати на калций, като семена, фасул, бадеми, листни зелени и смокини.

7. Кафе

Кафето е с високо наличие на кофеин и може да повреди съня. Лошият сън въздейства зле на кожата, като води до появяването на тъмни кръгове под очите, бръчки и фини линии.

Заменете кафето със златно мляко. Основната съставна част на златното мляко е куркумата, която е богата на антиоксиданти.

8. Някои мазнини

 Пържените храни състаряват кожата

Някои мазнини като царевично или слънчогледово олио могат да произведат свободни радикали и да усилят равнищата на инфектиране, когато се употребяват за готвене на мощен огън.

Не всички мазнини са нездравословни за кожата. Мононенаситени мазнини поддържат кожата хидратирана.

Заменете растителни мазнини със зехтин, който е богат на антиоксиданти, витамин Е и фитостероли.

9. Оризовки

Оризовките имат висок гликемичен показател и могат да доведат до скок в кръвната ви захар. Повишените равнища на кръвната захар могат да ускорят стареенето и появяването на бръчки.

Заменете оризовките с хумус с червени чушки. Червените чушки са богати на витамин С, а нахутът съдържа антиоксиданти.

10. Фруктоза

Сиропът от агаве постоянно се популяризира като здравословна опция на захарта, само че в действителност може да съдържа повече фруктоза от царевичния сироп с високо наличие на фруктоза.

Фруктозата разгражда колагена по-бързо от елементарната захар, което може да форсира образуването на бръчки.

Заменете фруктозата с липоева киселина, която се съдържа в брюкселското зеле.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР