Въпреки че до голяма степен се оттегли от операциите на

...
Въпреки че до голяма степен се оттегли от операциите на
Коментари Харесай

Джак Ма иска фундаментални промени в Alibaba

Въпреки че значително се отдръпна от интервенциите на Alibaba, създателят на компанията Джак Ма прикани за фундаментална смяна в активността на групата. В изненадваща вътрешна записка той написа, че са нужни " смяна и промяна ", с цел да успее колосът в електронната търговия да задържи лидерската си позиция в сектора.

" Твърдо имам вяра, че Alibaba ще се промени и реформира ", написа Ма в обява, оповестена във вътрешния конгрес на Alibaba и забелязана от Financial Times. " Вярвам, че чиновниците на Alibaba постоянно гледат и слушат ", добави той.

Намесата на Ма идва в сериозен миг за Alibaba, защото новият изпълнителен шеф Еди Йонгминг Ву премисля проекта за преструктуриране на групата, съгласно който компанията се очакваше да се раздели на шест разнообразни бизнес единици, по този начин наречените " мини баба ". През предишния месец Ву анулира елементи от преструктурирането, в това число отделянето на облачния бизнес, и забави листването на бизнеса с хранителни артикули, базирайки се на " пазарни условия ". Alibaba също планираше да сътвори обособен бизнес, който да ръководи ИТ услуги във всички подразделения, от електронната търговия до медиите, споделиха двама чиновници. Но след месеци на подготовка проектите бяха анулирани.
Реклама
Друг значим фактор за позицията на Ма е извънредно мощното показване на локалния съперник PDD Holdings. Компанията, която е притежател на електронните магазини Pinduoduo and Temu, съвсем удвои приходите си до 9.4 млрд $, като по този метод пазарната капитализация на PDD е съвсем равна на тази на Alibaba - 183 милиарда и 195 милиарда $ надлежно. В обявата си Ма поздрави PDD за тяхното " осъществяване през последните няколко години ", само че добави, че единствено фирмите, които са " реформирани за бъдещето ", са спечелили " почитание ".

Основните локални бизнеси за електронна търговия на Alibaba Taobao и Tmall се борят с възходящата конкуренция от Pinduoduo и ByteDance. Редица чиновници на Alibaba обсъждаха в сряда по какъв начин Pinduoduo скоро ще ги засенчи, съгласно човек, непосредствен до компанията. Обратният завой на проекта за преструктуриране сътвори доста вътрешно комплициране, прибавиха чиновници пред Financial Times.

" Един ден се тревожим за бъдещето на нашите бизнес единици, които са били разграничени. На идващия ден те тихомълком се сливат назад в Alibaba. Не знам какво е бъдещето за преструктурирането на компанията ", съобщи пред изданието един чиновник.

Ма приключи поста си с съединителен апел към чиновниците, които станаха очевидци на срутва на цената на акциите на компанията със 75%, откогато Пекин анулира IPO-то на Ant.
Реклама
Основателят на компанията се отхвърли от поста на изпълнителен шеф през 2013 година и от този на ръководител на борда на шефовете през 2019 година През март той направи рядко рекламирано пътешестване до Ханджоу, където се намира централата на Alibaba. Това беше тъкмо преди групата да разгласи амбициозната стратегия за преструктуриране.
Свързани публикации Китай е първата огромна страна с регулации за AI 17 юли 2023, 09:17 Alibaba и Tencent ще оказват помощ на Китай с дизайна на чипове 6 декември 2022, 10:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР