Въпреки че балканската държава има редица проблеми, които трябва да

...
Въпреки че балканската държава има редица проблеми, които трябва да
Коментари Харесай

Босна и Херцеговина е една крачка по близо до членство в ЕС


Въпреки че балканската страна има редица проблеми, които би трябвало да бъдат позволени, преди да се пристъпи към договаряния за влизане в Европейски Съюз, през днешния ден Босна и Херцеговина прави крачка напред.

Европейската комисия предлага Босна и Херцеговина да получи статут на формален претендент за участие в. " Западните Балкани принадлежат към нашето семейство ", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  За да може балканската страна фактически да получи статут на кандидатка обаче, 27-те членки на Европейски Съюз би трябвало да одобрят тази стъпка с единомислещо решение.

През юни по рекомендация на Комисията държавите от Европейски Съюз публично утвърдиха и Република Молдова Въпреки това договарянията за присъединение ще стартират едвам откакто бъдат изпълнени изискванията за промени. Сега Комисията предлага същата процедура и за Босна и Херцеговина. В хода на вземането на решение за Украйна и Молдова страни като Австрия упорстваха Босна и Херцеговина също да поеме по този път.
Редакцията предлага
Изискванията за промени би трябвало да бъдат покрити

Още през 2003 година Босна и Херцеговина получи предложение за присъединение към Европейски Съюз, а през 2016 година публично подаде молба за участие. През 2019 година обаче беше решено, че Босна и Херцеговина ще получи статут на страна кандидатка едвам откакто извърши 14 условия за промени. В предходния си отчет Комисията на Европейски Съюз стигна до заключението, че по тях към този момент е реализиран дребен прогрес. Брюксел приканва за промени в правосъдната система и по-специално в администрацията.

Комисарят по разширението на Европейски Съюз Оливер Вархели акцентира, че за започването на договарянията за присъединение. В същото време в профила си Туитър той приказва за " историческа опция " за жителите на Босна и Херцеговина. 

" Босна и Херцеговина има историческа опция "

Сложната и мъчно функционираща политическа система на страната се основава на. По време на спора към 100 000 души са убити, а два милиона са разселени. От 1995 година насам Съветът за сигурност на Организация на обединените нации назначава и висш представител, който следи за осъществяването на Дейтънското съглашение. В продължение на повече от година някогашният немски министър на земеделието Кристиан Шмит заема този пост.

Преди няколко дни Шмит прикани балканската страна да се върне към полезностите и политическите стандарти на Запада. " Босна и Херцеговина има историческа опция да се приближи до Европейски Съюз ", сподели той. Но с цел да се реализира това, би трябвало институциите на страната да действат надалеч по-ефективно.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР