Въпреки бурното наглед развитие на алтернативните енергийни източници, нефтът и

...
Въпреки бурното наглед развитие на алтернативните енергийни източници, нефтът и
Коментари Харесай

Докога ще стигнат нефтените запаси на планетата

Въпреки бурното привидно развиване на различните енергийни източници, нефтът и нефтопродуктите остават главният енергиен източник за човешката цивилизация сега.

Тук не приказваме единствено за производството на електрическа енергия, а за цялостните енергийни потребности на цивилизацията, в чиято основа към момента лежи и най-малко в краткосрочно бъдеще ще остане да лежи фундаментът на нефта.

Мнозина не си дават сметка, че човечеството понастоящем има най-евтината и налична храна в цялата си история точно поради енергийния "допинг " на нефта и нефтопродуктите.
В предишното с труда си на полето един човек е произвеждал храна единствено за себе си и още няколко индивида, в най-хубавия случай. Днес, с помощта на голямата продуктивност на труда, допустима посредством точно на енергийната централизация в изкопаемото черно злато, в модерните стопански системи един фермер създава храна за няколкостотин до над хиляда и повече индивида.

Но какъв брой дълго ще продължи това?

Още в средата на предишния век започнаха да звучат предизвестия, че нефтът бързо понижава и ще свърши надали не до 21 век, а човечеството ще се потопи назад в Тъмните епохи поради краят на евтината храна, превоз и връзки.

Колко петрол остава на Човечеството?

Отговорът на въпроса не е толкоз явен, а аргументите са няколко.
Едната е, че някои от водещите в класацията по нефтени ресурси страни, да вземем за пример Саудитска Арабия, от години са засекретили някои данни за действителните си нефтени ресурси.
Според коментатори, това е с цел да не се паникьосва популацията, защото в реалност действителните остатъчни количества петрол са доста по-малко.
Според други - в противен случай, това се прави за да се държи пазарът напрегнат и да не се срутен още повече котировките на черната течност.

Трябва да бъдем наясно, че действително петрол в земните глъбини към момента има в големи количества. Въпросът е в неговата извлекаемост или по-точно цената и.
Ако за извличането на барел "лесен " петрол от средата за предишния век е била нужна сила, равняваща се на няколко % от тази, получена от въпросния извлечен барел петрол, явно е че добивът му си коства.
Но макар големите ресурси петрол, лесните за рандеман или към този момент са изчерпани, или са на изчерпване.

Необходимо е да се сондира все по-дълбоко, все по-скъпо и на все по-трудни места.

От друга страна, през последните години в действителност бяха открити великански нови местонаходища на петрол и в този момент може с усмивка да си спомним алармите от осемдесетте години на предишния век, че нефтът ще свърши след 20 години.
Съединени американски щати още веднъж "е в играта " с помощта на шистите си, Венецуела е нов състезател, напълно неотдавна се появиха известия за великански залежи в бразилския шелф, а даже в Русия има големи неразучени територии, където сигурно има големи залежи, въпреки по-трудни за добиване.

По междинни преценки, понастоящем, извлекаемите количества ще стигнат за най-малко 50 години, а при умерено повишаване на продукта, евентуално стопански преференциални ще станат и нови залежи.

Няма по какъв начин да разгледаме всички страни в света, по тази причина ще посочим някои от последните данни за първата десетка страни по потвърдени извлекаеми понастоящем ресурси.

Следва да се има поради, че сега страните с най-големи ресурси не постоянно са и най-големи експортьори, какъвто е образецът с Либия, чиято държавност претърпя провал след прословутите "арабски пролети " и която не е в положение логистично да поддържа огромен нефтен експорт, както по времето на Кадафи.
На първо място е Венецуела.

Запасите и, по съвсем съвпадащи преценки на Централно разузнавателно управление на САЩ ( "книгата с обстоятелства " на агенцията) и Бритиш Петролиум е кръгло 300 милиарда барела.

Саудитска Арабия е на второ място, с близо 270 милиарда барела ресурси.
Третото място принадлежи на Канада , със 173 милиарда барела.
Иран и Ирак са на 4 и 5 място с по 140-150 милиарда барела (тук оценките на БП и Централно разузнавателно управление на САЩ малко се разминават).

Шестото място е на Кувейт , с малко над 100 милиарда барела ресурси. Следва да се има поради, че в случай че класацията бе по потвърдени ресурси на глава от популацията, евентуално дребното емирство би било преди всичко, поради дребната си повърхност и население.

Следват ОАЕ с 97 милиарда барела ресурси и Русия, която е на осмо място с 80 милиарда.

Тук би трябвало да отбележим, че цифрата за Русия е в известна степен подозрително, защото тамошното държавно управление разсекрети тези данни едвам през 2012 година и това са единствено част от запасите, избрани като "икономически оправдани ". С огромна възможност това е доста дребен % от действително наличните, само че на по-висока цена, нефтени ресурси на страната. Пак ще напомним, че в посока занижаване или завишаване работят мощни фактори, свързани с ценообразуването.

На девето място в челната десетка е Либия, с 50 милиарда барела ресурси.
Следват няколко страни с близки индикатори: Съединени американски щати, Нигерия, Казахстан и Катар.
В класацията на БП Съединени американски щати е на десето място, с 44 милиарда барела ресурси, само че любопитен факт е, че Централно разузнавателно управление на САЩ прави оценка повече от два пъти по-малко запасите: единствено 20 милиарда барела, които слагат международната свръхсила след Катар, Нигерия и Казахстан по ресурси.

Следва да се има поради, че данните са от преди 3 години и сега са вероятни по-сериозни разбърквания: с изключение на запасите на Русия, тези на Съединени американски щати също евентуално са мощно подценени, в случай че се вземат поради новооткритите залежи в шелфа към Аляска и Руска Арктика.

Като извод: петрол има задоволително, с цел да има време Човечеството да се освободи от съвсем цялостната взаимозависимост от черното злато, само че не са изключени и съмнения на цената, както и свързани с нея рецесии в близко бъдеще и в средносрочна вероятност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР