Европейските лидери тази вечер обсъждат в Брюксел кой ще поеме

...
Европейските лидери тази вечер обсъждат в Брюксел кой ще поеме
Коментари Харесай

Лидерите обсъждат - кой ще е начело на европейските институции?

Европейските водачи довечера разискват в Брюксел кой ще поеме топ позициите в Съюза. Преди началото на неофициалната вечеря сигналите бяха позитивни - има консенсус.

Кои са спряганите имена за най-високите позиции в европейските институции и по кое време да чакаме решение?

Европейските водачи разискват топ позициите в европейските институции в пакет. Трите имена, които през последните седмици се утвърдиха покриват критериите за политическа принадлежност, географско систематизиране и баланс сред половете.

Очакванията са Урсула фон дер Лайен да повтори мандата си като ръководител на Европейската комисия. Тя е водещият претендент на най-голямата политическа мощ - Европейската национална партия.

Бившият португалски министър председател Антониу Коща, който е представител на социалистите, евентуално ще наследи Шарл Мишел като ръководител на Европейския съвет.

А естонският министър председател Кая Калас - част от либералите от " Обнови Европа " - се чака да стане посланик номер едно на Европа на мястото на Жозеп Борел.

България поддържа оферти пакет и чака бързо съгласие. Засега обаче няма предложение за български еврокомисар.

" Очаквам другата седмица основните позиции да бъдат конституирани и да са ясни. Сега са предварителни диалозите и по тази причина и аз не мога да бъда доста съответен. Бих желал да бъда, само че няма по какъв начин ", съобщи Димитър Главчев, длъжностен министър-председател.

Засега обаче няма предложение за български еврокомисар, нито за желан сектор в новата Европейска комисия.

" За сектор двоумя се, че на 27-ми ще има изясненост за ресора, още би трябвало да се изчака там, защото Европейска комисия се планува да се конституцията през ноември ", добави Димитър Главчев.

Малтийката Роберта Мецола, която също е представител на ЕНП, евентуално ще остане ръководител на Европейския парламент за още две години и половина.

" Очаквам да видя добър прогрес в диалозите довечера. Аз си подадох номинацията за претендент. Крайният период беше до обяд. Но ще забележим ", разяснява Роберта Мелоца.

Премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте разяснява преди срещата, че има консенсус за пакета от имена. Според него всички кандидатури са отлични. Рюте направи поръчка и за сериозен сектор за страната си в новата Европейска комисия.

" Изпитвам сдържан оптимизъм, че ще реализираме единодушие, само че мисля, че Урсула фон дер Лайен чудесно може да продължи да бъде ръководител на Комисията. Не чакам новото нидерландско държавно управление да има разнообразни възгледи, тъй като по въпросите за НАТО, за Украйна, за Европейския съюз ще продължи с политиките на актуалното ръководство ", сподели още Марк Рюте, министър председател на Нидерландия.

Ако водачите съумеят да реализират бързо единодушие през днешния ден, идната седмица на постоянната среща на върха, имената ще бъдат дефинитивно гласувани. Първото съвещание с избор на ръководител на Екологичен потенциал е в средата на юли. Очакванията са на първата сесия да бъде гласуван и ръководителя на Европейската комисия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР