Въоръжена с шампанско и пармезан, Европа преследва САЩ в битката

...
Въоръжена с шампанско и пармезан, Европа преследва САЩ в битката
Коментари Харесай

Европа яде обяда на Доналд Тръмп

Въоръжена с шампанско и пармезан, Европа преследва Съединени американски щати в борбата за доста милиарди долари, с цел да дефинира международния златен стандарт в гурме храните.
Брюксел форсира интернационалните търговски съглашения, с цел да наложи нов международен ред при предпазените деликатеси, до момента в който все по-интровертната администрация в Съединени американски щати се отдръпва от световните покупко-продажби. Дори и Мексико и Канада да не се извърнат към европейския модел, Съединени американски щати ще бъдат изтласкани от Европейски Съюз в покрайнините на доходоносния хранителен бизнес .
Стремежът на Европа към предимство в гастрономическата Голяма игра зависи от правата върху интелектуалната благосъстоятелност. Всеки път, когато Европейски Съюз подписва комерсиална договорка, той упорства да блокира сътрудниците си в своята екосистема с географски инструкции (или GIs), които пазят наименованията на храните, обичайно обвързани с избран район, като да вземем за пример виновност от Бордо и шунка от Парма.
Това значи, че фермерите и експортьорите отвън Европейски Съюз са атакувани непосредствено. Когато Европейски Съюз завоюва защита да вземем за пример на италиански пармезан и гръцкото сирене фета в договорка с Япония, това значи, че на австралийските и американските мандри се не разрешава да продават продуктите си там под тези етикети . Вместо това те би трябвало да се ребрандират и да употребяват етикети като " от вида пармезан ", които постоянно отблъскват потребителите, които могат да видят продуктите като несъответствуващи .
Европейският комисар по земеделието Фил Хоган съобщи пред Politico, че 3 300 GIs в Европейски Съюз съставляват 6% от производството на храни и питиета и 15% от износа. Силата на марката на най-емблематичните хранителни артикули, сподели той, оказа помощ да се трансформира Европа в " в адрес на най-хубавата храна в света ".
Ако Брюксел подписа всички търговски покупко-продажби, включващи географски означения, върху което в този момент работи в цяла Латинска Америка, Австралия и Китай, европейският щит за кулинарна сигурност ще покрие пазари с население от към 2,3 милиарда - над една трета от популацията на света.

Азиатско-тихоокеанският район е изключително привлекателно ловно поле за Брюксел. Когато Тръмп се отдръпна от 12-членното Транс-тихоокеанско партньорство през януари, той неумишлено наля реактивно гориво в европейските районни упоритости. Оттогава Европейската комисия освен реализира забележителна договорка с Япония, само че също по този начин и в диалози с голям брой страни, взели участие в ТТП: Австралия, Нова Зеландия и Индонезия. И работи по надграждане на съглашения с Чили и Мексико. Също по този начин подписва договорка с комерсиалния блок на Меркосур - Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай - и съответна договорка за Gis с Пекин. Брюксел завърши договарянията с Виетнам предходната година.
" ТТП е изоставено от Съединени американски щати и Европейски Съюз се втурна в получилата се празнина ", сподели Бернар О`Конър, експерт по GIs като ръководещ съучастник в адвокатската адвокатска фирма Nctm в Брюксел.
Оттеглянето на Тръмп от договорката с ТТП беше изключително изумително, доколкото Вашингтон в началото го дефинира като метод за битка с географските инструкции. Документ за брифинг от Службата на американския търговски представител отхвърли съглашението от Тихия океан за отбрана на притежателите на съществуващи търговски марки и за попречване на географски означения от типа на тези в Европейски Съюз, които " изключват американските производители на селскостопански и хранителни артикули ". Американското национално млекопреработвателно лоби предизвести Тръмп, че въпреки ТТП да е несъвършено, то би предпазило от " злоупотребата " с географските инструкции.
Бившият търговски договарящ на Европейски Съюз отхвърли отдръпването на Тръмп от ТТП като причина за триумфа на Европа и сподели, че страните са подготвени да одобряват системата за географски инструкции единствено тъй като желаят да търгуват с Европа или тъй като желаят идентична отбрана за своите артикули с географско напътствие.
" Нашият триумф с GIs стартира, когато сегашната [САЩ] администрация не можеше да бъде забелязана на никое място ", сподели той.
Външните наблюдаващи постоянно са озадачавани от херкулесовите дипломатически старания, които комерсиалните договарящи от Европейски Съюз слагат при GIs, само че парите, свързани със предпазените етикети, са впечатляващи. Европейски Съюз съобщи, че през 2013 година търговията с GIs е била на стойност към 54 милиарда евро годишно. Оттогава цифрата евентуално се е нараснало.
Залозите са толкоз високи, че договарянията по GIs постоянно изискват най-високите равнища на държавното управление. Един човек, осведомен с договарянията, напомни, че някогашният президент на Комисията Жозе Мануел Барозу трябваше неведнъж да се обажда на някогашния канадски министър председател Стивън Харпър след среднощ на основни стадии от договарянията с Отава през 2013 година - и всичко това, с цел да се подсигурява, че европейските сирена са добре предпазени. Споразумението с Отава бе подписано три години по-късно.

За Европа GIs са здрав разсъдък: качествените артикули, отличаващи се с вековно ноу-хау, би трябвало да се разграничават от евтините фалшификати .
За Вашингтон настояването на Брюксел за отбраната на Gis намирисва на надменност и лакомия. През XIX и XX век Съединени американски щати поеха милиони небогати европейци дружно с техните богати и разнородни кухни, и започнаха да основават преуспяващ хранителен бизнес. В опит да ги отбрани, Вашингтон упорства, че термини като " пармезан " принадлежат на всички, само че не съумя да завоюва разногласието.
Вашингтон твърди, че има система, която работи също толкоз добре: търговски марки. Но те са доста по-широко разбиране от GIs, и не са свързани с съответно място. Съединени американски щати третират пармезана, сиренето фета и шампанското като потребителски артикули без марка, за които не е наложително да се вършат в Италия, Гърция или Франция.
Италианските производители на пармезан са записали няколко търговски марки на Parmigiano Reggiano в Съединени американски щати, като обвързват името със личния си тип сирене. Този тип отбрана не стопира американския хранителен конгломерат Craft Heinz да продава тонове настърган пармезан в страната.
Специалист по Gis с опит в договарянията с Европейски Съюз съобщи, че европейският модел е задължен да се разпростре и отхвърли американския мотив, че продуктите, създадени там, са еквивалентни на европейските си двойници . " След като има марка, хората ще имат доверие и ще знаят, че това е направено по избран метод, с избрана грижа... и те са подготвени да дадат доста повече пари за това ", сподели той. " [Американците] го съпоставят с нещо, което се прави без нито едно от тези неща. Но това е свободно потребление на репутацията. "
Вашингтон признава, че отбраната на географското напътствие от време на време е уместна и даже подписа съглашение за отбрана на наименованията на виновността с Европейски Съюз през 2006 година Самият той даже има няколко свои лични GIs, като да вземем за пример бърбъна от Кентъки или картофите от Айдахо.
Работещ в Съединени американски щати специалист по GIs съобщи, че Брюксел всъщност извива ръцете на по-малките страни, с цел да наложат своя лична система и да усилят личните си облаги от хранителния бранш в подмяна на достъп до европейския пазар.
„ Това е бясно условие “, сподели тя. " Европейски Съюз реализира огромен прогрес в повишението на профила на GIs като право на интелектуална благосъстоятелност ". Тя добави, че купувачите в последна сметка ще изберат европейския артикул, в случай че им се каже, че това е по-автентично.
" Мечтата на Европейски Съюз е да изхвърлят Съединени американски щати ", споделя Шоуна Морис, старши шеф в Консорциума за общи хранителни имена, лобист, който се бори с географските инструкции на Европейски Съюз по целия свят. Морис съобщи, че Европейски Съюз употребява размера си, с цел да принуждава комерсиалните сътрудници, и дефинира 2017 година за " сериозна година " за географските инструкции, защото повече страни наподобяват евентуално да се причислят към Брюксел. Американският министър на търговията Уилбър Рос през ноември нахока GIs като " изкуствена комерсиална преграда " и упрекна Европейски Съюз, че е мощно протекционистки.
Двустранните търговски съглашения с Европейски Съюз вършат " доста мъчно за Съединени американски щати да се върнат след това и да се опитат да възстановят имената, които Съединени американски щати смятат за артикули без марка ", сподели О`Конър. Но той не вижда Брюксел като принудител. “Това експанзия ли е? Не, това са търговски договаряния “, сподели той. „ Европейски Съюз е доста добър в това “.

Настоящият търговски кръстоносен поход на Комисията в Азия и Латинска Америка все пак популяризира засилващ се боязън оттатък Атлантическия океан. Огромен брой американски лобита при храните и членове на Конгреса писаха до президента предишния месец, настоявайки той да предприеме дейности против популяризирането на GIs в Мексико, Япония и Меркосур, като се позоваха на сериозна опасност за американския бизнес.
Те също по този начин предизвестиха, че държавни управления като това в Отава към този момент " нехайно са дали на Европейски Съюз съвсем всичко, което е изискал ". " Това е сериозен миг ", се споделя в писмото.
Представител на страна, която неотдавна подписа съглашение с Европейски Съюз, съобщи, че договарящите от Комисията са декларирали ясно, че приемането на географски инструкции е основно условие и че съглашението ще служи като образец за други търговски сътрудници .
Морис от Международния консорциум за общи наименования на храните съобщи, че договарящите от Комисията са прецизни и подли, минават през имената на питателните артикули ред по ред, до момента в който безшумно се пробват да защитят имената в превода, тъй че Parmigiano Reggiano и Пармезан значат едно и също нещо.
Бившият договарящ от Европейски Съюз отхвърли обвиняването. " Надявам се, че не смятате, че ще извиваме ръцете на Китай ", сподели той. " Дори Канада, почтено казано, те са сложни сътрудници за договаряния ".
Брюксел не постоянно реализира цялостна отбрана - изключително в страни със мощни европейски общности от диаспората като Канада . Дискусиите, свързани с фета, бяха изключително напрегнати, заради почти 250 000 души от гръцки генезис. В последна сметка и двете страни се съгласиха да разрешат на съществуващите канадски производители на фета да продължат да оферират своите артикули на пазара, само че блокираха всички нови участници на пазара - развой, наименуван " освобождение от действието на нов закон ".
За някои обаче самата концепция за отписване на тяхното завещание към момента е неприятна. " Старият свят доставя имигрантите. Изглежда доста необичайно, че казвате, че хората не могат да пренесат културата си със себе си ", сподели един от договарящите по млечните артикули, който отхвърли да бъде споменат от боязън това да не повлияе на настоящите договаряния с Европейски Съюз.
Търговският представител в Съединени американски щати твърди, че тематиката е преди всичко в неговия лист с цели. " Дневният ред на Европейски Съюз в региона на GIs буди доста угриженост, изключително заради забележителната степен, в която той подкопава обсега на комерсиалните марки и други права на интелектуална благосъстоятелност, притежавани от американските производители, и постанова бариери за достъп до пазара на американски артикули и услуги, които разчитат на постоянно срещани имена като пармезан или фета ", се споделя в отчет тази година.
Брюксел упорства, че е надъхан към тази културна сензитивност и изрично отхвърля обвиняването, че принуждава принудително другите . Например, Европейски Съюз се съгласи да отбрани португалското име на сиренето São Jorge в Канада - твърдо сирене от един от вулканичните острови на Азорските острови, като част от комерсиалната договорка с Канада. Това значи, че канадската португалска общественост към момента може да продава сирене, маркирано с британски или френски преводи: " St. George “ или „ St. George’s “.
Масимо Витори, шеф на oriGIn, неправителствена организация, която пази Gis, сподели, че хората вървят къмв европейската идея, тъй като се усещат без котва в глобализирания свят. " Тя съчетава глобализацията с културата и корените ", сподели той.
Най-голямата премия - Китай - чака. Брюксел и Пекин договарят за договорка, по която всеки от тях да признае 100 от географските инструкции на другия. Витори сподели, че тези 100 могат да бъдат единствено предмостие.
Анализ на Емет Ливингстън за Politico, превод - БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР