Външното министерство и прокуратурата успяха да забъркат шпионска каша и

...
Външното министерство и прокуратурата успяха да забъркат шпионска каша и
Коментари Харесай

МВнР излъга, че руският шпионин си тръгнал доброволно

Външното министерство и прокуратурата съумяха да забъркат шпионска каша и към историята с дипломата от съветското посолството в София. След като  Министерство на външните работи заяви в понеделник, че въпросният първи секретар на посолството, за който държавното обвиняване твърди, че има задоволително доказателства за шпионаж, е напуснал територията на България самичък и непринудено, във вторник Нова тв, базирайки се на източници отново от Външно, изненадващо обяви, че дипломатът продължава да е в София. Затова Министерство на външните работи го обявило за личност нон грата. Часове по-късно министерството потвърди новината и обясни, че във вторник е извикало и връчило нота на Н. прочие Анатолий Макаров, с която слага период от 24 часа на руския посланик да напусне България. Дотам се стигнало, откакто от съветското посолство уведомили Външно в понеделник вечерта, че дипломатът не е напуснал територията на страната. Това стана ясно от известието на Министерство на външните работи.

Ден по-рано българската прокуратура разгласи, че е открила по какъв начин " от септември 2018 година в продължение на близо година жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО ". Държавното обвиняване открило, че " задачата на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги. " Втори ден държавното обвиняване не споделя кой е ръководният служител, както и за какво не дава данни какво е подхванало против него.

Не закъсня и реакцията на Русия в лицето на зам.-председател на комисията по интернационалните въпроси в съветската Дума. Дмитрий Новиков разгласи пред " Спутник ", че с изгонването на съветския дипломат българските управляващи се опитват да проявят  " европейска взаимност ".  " България по този начин или другояче, без значение от дългите исторически интервали на другарство с Русия, през днешния ден се намира в общия подтекст на европейската политика. И надлежно тя поддържа всички тези трендове, канони и митологии, които се образуват сега в Европа в отношението към Руската федерация ", твърди депутатът Новиков.  " И затова управляващите в България са подготвени в това отношение да демонстрират някаква " общоевропейска взаимност ", а тя се показва както посредством поддръжка на всевъзможен тип санкционни стопански ограничения, по този начин и ограничения с политическо-дипломатическо влияние ", счита още той и твърди, че " затова даденото решение изцяло се вписва в общата линия. "

България може да се откаже да строи част от " Турски поток ", разяснява пред уеб страницата URA.RU и политологът и специалист от Международния институт за хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер. " Те може да се откажат да строят своята част от " Турски поток ", само че за Русия това не би било сериозна обстановка ", сподели той, помолен да проучва обстановката към изгонването на съветски посланик от София за шпионаж. Според Брутер казусът е " изсмукан от пръстите, тъй като е напълно ясно, че в посолствата работят хора, които са чиновници на спецслужбите. Същото се отнася и за българското посолство в Русия. Ако стартират да се гонят дипломати, значи се е случило нещо неизмеримо, другояче става дума за съзнателна провокация, с цел да се влошат връзките сред страните ", сподели специалистът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР