Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира смъртната присъда, произнесена

...
Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира смъртната присъда, произнесена
Коментари Харесай

Лавров за осъдените на смърт британски наемници: Не се меся в съдебната система на ДНР

Външният министър на Русия Сергей Лавров разяснява смъртната присъда, произнесена от Върховния съд на ДНР за непознатите наемници от Англия и Мароко, оповестиха съветските медии.

" Към този миг всички правосъдни процеси вървят по законодателството на ДНР, защото закононарушенията, за които става въпрос, са осъществени на нейна територия. Всичко останало са спекулации. Не бих желал да се меся в работата на правосъдната система на ДНР ", коментирова Лавров.

По-рано в английския парламент приканиха външния министър Лиз Тръс да преговара с съветския си сътрудник за ориста на наказаните британци Ейдън Аслин и Шон Пинър.

В отговор представител на английския министър председател Борис Джонсън, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, съобщи, че Лондон предпочитано беседва с Украйна, а не с Русия, за обстановката с двамата наказани на гибел английски жители.

Той добави, че английската външна министърка Лиз Тръс е повдигнала въпроса в диалог със своя украински сътрудник Дмитро Кулеба. Попитан дали Англия би разговаряла с Русия, с цел да реализира тяхното освобождение, представителят отговори, че " няма постоянна връзка с руснаците ".

" Наш приоритет е да работим с украинското държавно управление, с цел да се опитаме да реализираме тяхното освобождение, колкото е допустимо по-скоро ", сподели той.

" Те се употребяват със закрилата на Женевската спогодба (за военнопленниците) като членове на въоръжените сили на Украйна. Затова желаеме да продължим да работим в тясно съдействие с Украйна, с цел да се опитаме да ги измъкнем от плен колкото е допустимо по-скоро ", изясни представителят на Джонсън.

От съветското Министерство на външните работи отвърнаха, че двамата наказани на гибел наемници не са военнопленници.

" Обръщаме внимание на истеричната реакция на Лондон, в това число на ръководителката на Форин офис Лиз Тръс, във връзка решението на Върховния съд на ДНР за английските жители, упрекнати за присъединяване в бойните дейности на страната на Украйна като наемници, които бяха наказани за закононарушенията си на гибел. Искаме да подчертаем, че макар заявките на английските публични лица, вопръсните жители се са военнопленници, а наемници. Според интернационалното филантропично право изпращаните от Запада в помощ на националистическия режим наемници не са военни и нямат право на статут на военнопленници ", акцентира представителят Мария Захарова.

Нееднократно сме уведомили посолството на Англия в Москва за това, че по всички въпроси за пленените англичани би трябвало да се обръщат към управляващите в Донецката и Луганската национални републики, разгласи още Захарова.

" Доколкото знаем, в този проект Лондон не е предприемал никакви начинания, макар молбите към английските управляващи от страна на роднините на наемниците. Отбелязваме още, че в Министерство на външните работи на Русия не са постъпвали никакви запитвания по отношение на Ейдън Аслин и Шон Пинър от английска страна ", означи още Захарова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР