Външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян в телефонен разговор с

...
Външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян в телефонен разговор с
Коментари Харесай

Иран предложи на Украйна помощ за решаването на кризата

Външният министър на Иран Хосеин Амирабдолахян в телефонен диалог с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба в четвъртък сподели, че Иран е подготвен да способства с дипломатическа и мирна самодейност за разрешаване на продължаващата рецесия в Украйна, заяви ИРНА.

Амирабдолахян за следващ път акцентира на главната позиция на Ислямска република против войната.

Той напомни и неотдавнашната среща сред президента Ебрахим Раиси и съветския му сътрудник Владимир Путин в Туркменистан, както и диалозите му с съветския външен министър там .

Амирабдолахян акцентира, че връзките на Иран и Украйна през последните три десетилетия се основават на другарство, взаимно почитание, опазване на взаимните ползи и съдействие, по тази причина през днешния ден Техеран е подготвен за съдействие за разкриване на кулоар за превозване на ядливи семена в Черно море.
 Лавров ще посети Иран
Лавров ще посети Иран

Ключова аудиенция

Междувременно иранският върховен посланик п окани украинския си сътрудник да посети Техеран при по-ранна комфортна опция.

Дмитро Кулеба също оцени антивоенната позиция на Ислямска република Иран и акцентира, че държавното управление в Киев е готово да получи всякаква помощ за политическото разрешаване на опустошителната рецесия в неговата страна.

Украинският външен министър също по този начин разгласи готовността на страната си за разширение на всеобхватните връзки с Иран , изключително в региона на земеделието, като посочи, че продължаването на договарянията Техеран-Киев, ориентирани към разширение на всеобхватните връзки, е много градивно.

Кулеба в телефонния диалог осведоми иранския си сътрудник за хода на войната в страната му, само че и оцени напъните на Техеран, ориентирани към спокойно разрешаване на рецесията, и разкритикува затрудненията, които Русия сътвори в процеса на мирните договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР